Την απόφαση να συνεχίσουν την κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης πήρε χθες ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν σε συμμετοχή στη πανεκπαιδευτική πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 13:00 στην Πλατεία Δημοτικής αγοράς και στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Πρυτανεία Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 12:00. Ακόμη αναφέρουν ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ Πολυτεχνείου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «σήμερα οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν με τις φωνές δεκάδων χιλιάδων φοιτητών από κάθε άκρη της χώρας που συνενώθηκαν σε μια γραμμή: «ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ». Η λαοθάλασσα φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας στο κατάμεστο κέντρο που φώναξαν εκ νέου όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απέδειξαν ότι αυτό το νόμοσχέδιο δεν το στηρίζει κανείς, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση να το ψηφίσει.

Καταγγέλουμε απερίφραστα το κρεσέντο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν την Παρασκευή 8/3  στην μεγαλειώδη πανελλαδική φοιτητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καταγγέλλουμε το βίαιο χτύπημα της αστυνομίας, που  κατέληξε στον τραυματισμό φοιτητών, δύο εκ των οποίων είναι συμφοιτητές μας από το Πολυτεχνείο Κρήτης, και μέλη των διοικητικών συμβουλίων ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής, καταλήγοντας στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια, και άλλα χτυπήματα.

 Η μεγαλειώδης πανελλαδική κινητοποίηση απέδειξε πως η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της στην ψήφιση του κατάπτυστου αυτού νόμοσχεδίου. Οι αγώνες μας τους φοβίζουν, γιατί ξέρουν πως δεν τρομοκρατουμαστε, δεν υποχωρούμε. Γι αυτό επέλεξαν την καταστολή. Τα ΜΑΤ χτύπησαν την κινητοποίηση με ξύλο, δακρυγόνα και κρότου λαμψης τραυματιζοντας συναδέλφους μας. Δεν κατάφεραν τίποτα! Δεν μας έδιωξαν από το Σύνταγμα, παραμειναμε και συνεχίσαμε έξω από τη Βουλή φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα μας. Έτσι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι ο νόμος αυτός να πέσει στη φωτιά.

17 Μάρτηδες μετά επιβεβαιώνεται ξανά πως πραγματική μειοψηφία στην κοινωνία είναι η κυβέρνηση. Δύο και πλέον μήνες των μαζικότερων κινητοποιήσεων και καταλήψεων από την περίοδο του 2006-2007 έκαναν ξεκάθαρο πως όσο κι αν προσπαθήσουν δεν πρόκειται να εφαρμόσουν αυτό το χυδαίο νόμο. Η δυναμική του φοιτητικού κινήματος κατάφερε να εκφράσει την αντίδραση όλης της ακαδημαϊκής κι εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση προχωρώντας σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, μετατρέπει τα κολλέγια που λειτουργούν ήδη σε «πανεπιστήμια». Δεν μας πείθουν για το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, αφού επιτρέπεται να υπάρχουν κέρδη για το μητρικό ίδρυμα. Για τους πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές εξετάσεις, ενώ για κάποιους με οικονομική επιφάνεια ελάχιστη βάση πληρωμής, που θα αγοράζουν σπουδές και πτυχία από κολλέγια ισάξια με τα δημόσια. Θελουν να κανουν τα πτυχία μας εισιτήρια για την επανακαταρτιση χωρις επαγγελματικα δικαιώματα. Κάνανε νόμο την αδικία και την ανισότητα. Την ίδια στιγμή που θα πετιούνται δεκάδες χιλιάδες από τα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της ΕΒΕ και οι σχολές των δημόσιων πανεπιστημίων έχουν υψηλόβαθμες βάσεις, όποιος έχει να καταβάλει δίδακτρα θα εισάγεται σε μια ιδιωτική σχολή με 9.000 μόρια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δημόσιων πανεπιστημίων έχουν να αντιμετωπίσουν τις διαγραφές, τους εντατικούς ρυθμούς σπουδών σε τετραετείς και πλέον προπτυχιακούς τίτλους και οι πελάτες των ιδιωτικών την καταβολή διδάκτρων για να ολοκληρώσουν μόλις 3 χρόνια σπουδών! Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πατώντας πάνω στις πολιτικές της ΕΕ και που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, έρχεται τώρα να χτυπήσει και την εκπαίδευση, με την συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα δίδακτρα που μας ετοιμάζουν, τη διάλυση των πτυχίων που επιφέρει αυτός ο νόμος, και αυτά αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες και θα συνεχίσει στην ίδια νικηφόρα κατεύθυνση μέσα από το συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων και της πανεκπαιδευτικής κοινότητας, με τη στήριξη των μαζικών φορέων. Όσο κι αν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιχείρησαν με ψέματα να απονομιμοποιήσουν ή να αποκρύψουν τον αγώνα μας, όση καταστολή κι αν εξαπέλυσαν, όσες αντιδραστικες διοικησεις και αν προσπάθησαν να καταστείλουν τον αγώνα μας μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν τα κατάφεραν! Καταδικάσαμε την κυβέρνηση σε πολιτική και κοινωνική απομόνωση, δίνοντας ελπίδα στους αγώνες ολόκληρης της κοινωνίας που αγανακτεί από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, από τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Θα χτίσουμε τείχος σε όποιον επιχειρήσει να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας και να παίξει τον κατασταλτικό κριό μέσα στα πανεπιστήμια.

Το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι κεκτημένο του λαού μας και των αγώνων του, αποτελεί υπόθεση της γενιάς μας και όλων των γενιών, των σημερινών κι αυριανών μαθητών, ολόκληρης της κοινωνίας και ειδικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που χρόνια πλήττεται από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της φτώχειας! Ο αγώνας μας δεν σταματάτησε σήμερα εδώ, αλλά μόλις άρχισε!

Ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη διάλυση του μέλλοντος και της προοπτικής μας. Με τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων, τα μέσα πάλης μας, τις κινητοποιήσεις και τις πορείες μας, και την αγωνιστική κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγωνά για να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτό το νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα για να ανατραπεί αυτός ο νόμος!

Ξέρουμε ότι ήδη είμαστε νικητές, σε αυτό το μεγάλο και δύσκολο αγώνα. Η Παρασκευή αυτή θα μείνει στην ιστορία όχι ως η μέρα που ψηφίστηκε, αλλά ως η μέρα που συντρίφτηκε ήδη ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σήμερα βουλιάξαμε ξανά την Αθήνα και δεν εγκαταλείψαμε ούτε στιγμή! Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και δεν πρόκειται να υποταχθούμε, θα δίνουμε τη μάχη για να μην υπάρξει στη χώρα μας ούτε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, θα παλεύουμε και θα υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τις ανάγκες των φοιτητών, μέχρι την τελική νίκη!  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Να μη χαθεί καμία εξεταστική , να πραγματοποιηθούν εξεταστικές μαθήματων εμβόλιμα με το πέρας των κινητοποιήσεων

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Κατάληψη του ιδρύματος μέχρι και Πέμπτη, 14/03
  • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 14/03 στις 13:00 στην Πλατεία Δημοτικής αγοράς
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία Παρασκευή 15/3 στις 12:00
  • Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ Πολ.Κρήτης την Τετάρτη 27/03»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook