Ο 29χρονος Υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας αμέσως μετά τον εντοπισμό του μετά την πτώση του F-16 στην Ψαθούρα, πήγε με το ελικόπτερο στο στρατόπεδο Σακέτα και στη συνέχεια τον παρέλαβε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις

Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο πιλότος χαίρει άκρας υγείας, δεν έχει κάποιον τραυματισμό, αλλά θα παραμείνει σήμερα το βράδυ στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, ο ίδιος είναι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση και δίπλα του έχει την οικογένειά του, τους γονείς του και την σύζυγό του.

Ο πιλότος του F-16 είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, αλλά και με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, που του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση. Μάλιστα η ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης παραλαβής των νέων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης

Η πτώση του F-16 «πάγωσε» το Αεροπορικό Επιτελείο και τους υπόλοιπους πιλότους μαχητικών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική πτήση και ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.

Το μαχητικό έπεσε στις 13.29 το μεσημέρι και ο πιλότος έκανε έγκαιρη χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, άνοιξε το αλεξίπτωτο και έπεσε στην θάλασσα. Αμέσως, τα υπόλοιπα μαχητικά του σχηματισμού έδωσαν τις συτεταγμένες του σημείου που έπεσε το F-16 στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, στην Λάρισα.

Το ΕΚΑΕ άρχισε άμεσα να συντονίζει την επιχείρηση και μέσα σε πέντε λεπτά επικοινώνησε με την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου. Από εκεί, μετά από περίπου 15 λεπτά, απογειώθηκε το ελικόπτερο Super Puma, δηλαδή περίπου στις 13.50. Το ελικόπτερο έκανε περίπου 15 λεπτά να φτάσει στην περιοχή της Ψαθούρας.

Όταν έφτασε στην περιοχη, το Super Puma δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τον πιλότο, καθώς υπήρχε έντονος κυματισμός στην θάλασσα και η λέμβος του είχε παρασυρθεί πιο μακριά από τις συντεταγμένες που είχαν δώσει οι πιλότοι. Αν και ήταν μάρτυρες στην πτώση, οι πιλότοι των υπόλοιπων μαχητικών του σχηματισμού δεν κατάφεραν να κρατήσουν για αρκετή ώρα οπτική επαφή με τον 29χρονο υποσμηναγό.

Τελικά, το Super Puma κατάφερε να τον εντοπίσει 50 λεπτά αργότερα, δηλαδή περίπου στις 3 το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσε και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η διάσωση του πιλότου έγινε στις 15.02.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετείχαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL- 415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενώ προς την περιοχή της πτώσης χάραξε πορεία η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ σε μεγίστη ετοιμότητα είχε τεθεί και ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

Κώστας Σαρικάς/onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook