Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Δύο χρόνια πέρασαν από το 2018, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας με δυο αποφάσεις του, δικαίωσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή των Ταμπακαριών στα Χανιά και υποχρεώνει την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων να εξετάσει τα αιτήματα που είχαν υποβάλλει από το….2018 (!) για να επανακαθοριστούν οι οριογραμμές του παλαιού αιγιαλού στην ιστορική συνοικία.

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον Φεβρουάριο του 2023 όταν συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και όμως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βρίσκονται ακόμη στην κατάσταση να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα αλλά καταρρέουν καθώς ελέω της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν μπορούν να τα επισκευάσουν καθώς θεωρούνται ως «φερόμενοι» ιδιοκτήτες.

Το πρωί της Παρασκευής 22/3 ιδιοκτήτες των ακινήτων μετέβησαν στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων και επέδωσαν εξώδικη διαμαρτυρία επιφυλασσόμενοι να προσφύγουν ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και ασκώντας κάθε νόμιμο ένδικο μέσο για την ζημιά που έχουν υποστεί.

Όπως τόνισαν και δικαστικά και επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως ήταν εσφαλμένη η χάραξη του παλαιού αιγιαλού που είχε γίνει με αποφάσεις Νομάρχη το 1984 και 1985 σύμφωνα με την οποία ήταν μέσα στην….θάλασσα, τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια των βυρσοδεψείων (ταμπακαριά) που στέκονται εκεί για πάνω από έναν αιώνα, αλλά και μνημεία όπως η παλαιά μονή της Αγίας Κυριακής.

Το όριο του αιγιαλού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ’84 και ’85 της νομαρχίας Χανίων

Το τραγελαφικό είναι πως η συνοικία των Ταμπακαριών έχει ενταχθεί από τον Δήμο Χανίων σε πρόγραμμα ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη και ενώ έγιναν και γίνονται έργα για νέα πεζοδρόμια και δρόμους, τα κτίρια «φαντάσματα» στέκουν έτοιμα να καταρρεύσουν καθώς μια (1) υπηρεσία του κράτους αρνείται να κάνει το προφανές και διατηρεί υπο είδος «δήμευσης» τις ιδιωτικές περιουσίες.

Όπως έχουν τονίσει και σε άλλες παρουσιάσεις του προβλήματος από το Flashnews.gr τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυρσοδεψείων Αγίας Κυριακής «Ταμπαχανιά», η ανακατασκευή και συντήρηση των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες δε θα επιφέρει αλλαγή της μορφής της περιοχής καθώς έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα. Η μορφή δηλαδή και τα κελύφη θα παραμείνουν ως έχουν. Επιπλέον η χρήση μπορεί να είναι συγκεκριμένη καθώς σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως χαμηλής όχλησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης προς τους ιδιοκτήτες ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων σε δήλωσή του τόνισε ότι η επαναχάραξη του αιγιαλού είναι μονόδρομος.

Το κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας

«Εξώδικη διαμαρτυρία με παράσταση, των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων στην περιοχή «Ταμπακαριά» Χανίων προς  την Επιτροπή Καθορισμού των ορίων Αιγιαλού και Παραλίας ΠΕ Χανίων και την  Κτηματική Υπηρεσία Χανίων.

Κοινοποίηση:

  1.  Πρωθυπουργό
  2.  Υπουργό  οικονομικών
  3. Υπουργό πολιτισμού
  4. Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας 
  5. Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
  6. Βουλευτές Χανίων
  7. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων
  8. Δήμαρχο Χανίων

Χανιά 22/3/2023

Η πόλη των Χανίων διαθέτει δύο γειτονικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπου από τα μέσα του 18ου αιώνα αναπτύχθηκε η δραστηριότητα των βυρσοδεψείων, γνωστών ως «Ταμπακαριά» και σήμερα περιλαμβάνει 43 διατηρητέα κτίσματα.

Με δύο διαδοχικές  αποφάσεις του τότε Νομάρχη Χανίων το 1984 και 1985, επικυρώθηκε η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής και καθορίστηκαν αυθαίρετα και εσφαλμένα οι γραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού, στις περιοχές  βυρσοδεψείων (Ταμπακαριά), Αγία Κυριακή και Βιβιλάκη.

Οι αποφάσεις αυτές χωρίς καμία τεκμηρίωση, όρισαν την γραμμή παλαιού αιγιαλού πίσω από τα κτήρια, θεωρώντας ότι αυτά τα κτήρια, που τεκμηριωμένα υπάρχουν στην περιοχή από τα μέσα του 18ου αιώνα, σκεπαζόταν από θάλασσα.

Η παράλογη και άδικη  αυτή απόφαση, ουσιαστικά δημεύει τις περιουσίες των πολιτών, που βρίσκονται εκεί για περισσότερο από ένα αιώνα, διότι αυθαίρετα όρισε ότι βρίσκονται μεταξύ νέου και παλαιού αιγιαλού, άρα ανήκουν στο κράτος σύμφωνα με τον νόμο, ωσάν να ασκούσε εκείνο επί αιώνες την δραστηριότητα του βυρσοδέψη.

Επί πλέον τα περισσότερα από αυτά τα κτήρια καταρρέουν, χωρίς να επιτρέπεται η αξιοποίησή τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, ενώ έχουν κηρυχτεί διατηρητέα, στερώντας παράλληλα από την πόλη την ανάπλαση μιας σημαντικής ιστορικής περιοχής.

Η αρμόδια  υπηρεσία  του κράτους για να επιληφθεί αυτού του προβλήματος  είναι η Κτηματική Υπηρεσία στα Χανιά, η οποία συμμετέχει και συντονίζει την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης καθορισμού αιγιαλού και παραλίας. Η υπηρεσία αυτή από το 2018 που ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες ο επανακαθορισμός του αιγιαλού, ώστε αν αρθεί η αδικία, αρνήθηκε παρανόμως να το εξετάσει και ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική, αποφεύγοντας την ευθύνη που το κράτος της έχει ορίσει.

Οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο τους δικαίωσε, με τις αποφάσεις 43/2022 και 44/2022 και υποχρεώνει την διοίκηση να εξετάσει τα υποβληθέντα από 16.8.2018 αιτήματα επανακαθορισμού των οριογραμμών παλαιού αιγιαλού. Οι ιδιοκτήτες εκτός των άλλων στοιχείων που προσκόμισαν  υποβάλανε, την Ερευνητική Μελέτη η οποία συντάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία τεκμηριώνεται βάσει αδιαμφισβήτητων επιστημονικών στοιχείων, ότι δεν υπήρξε ποτέ παλαιός αιγιαλός στις επίμαχες θέσεις.

Η παραπάνω μελέτη έχει γίνει πλήρως αποδεκτή από το Εφετείο Χανίων, όπου στην απόφαση 8/2021 που αφορά ακίνητο στην περιοχή Βιβιλάκη, έχουν μεταφερθεί αυτούσια τμήματα της παραπάνω μελέτης.

Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις  προς την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων,  η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε στις 17/2/2023, αλλά  μετά την πάροδο 13 μηνών ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία απόφαση, αδιαφορώντας για το ότι η μη συμμόρφωση με τις επιταγές του ανώτατου δικαστηρίου αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Αντίθετα μάλιστα ζητάει διαρκώς νέα στοιχεία ενώ της έχουν προσκομιστεί από το 2018, στα πλαίσια μιας παρελκυστικής τακτικής αποφεύγοντας επίμονα να λάβει απόφαση επανακαθορισμού.

Είναι πρόδηλο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, αφού έχουν παρέλθει σχεδόν  δύο χρόνια  από την επίδοση των αποφάσεων του ΣΤΕ και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο ένδικο δικαίωμά μας για την ζημία που έχουμε υποστεί από τις παραλείψεις της διοίκησης και την άρνηση των υπευθύνων της κτηματικής υπηρεσίας Χανίων να συμμορφωθεί στις εντολές του ΣτΕ.

Διεκδικούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας και την άρση της δυσμενούς μεταχείρισης που μας επιφυλάσσει η Πολιτεία ως ιδιοκτητών ακινήτων στις δύο περιοχές (Ταμπακαριά Αγ. Κυριακής και Βιβιλάκη). Εάν το θέμα δεν επιλυθεί άμεσα με δίκαιο τρόπο, είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, για μια τόσο προδήλως άδικη συμπεριφορά του Ελληνικού κράτους προς τους πολίτες του.

Αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την τεράστια καθυστέρηση και αδιαφορία από την μεριά της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων και από τα μέλη της επιτροπής, για την οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί, για  το αυξημένο κόστος αναπαλαίωσης των διατηρητέων κτιρίων και τον κίνδυνο που απορρέει από τα υπό κατάρρευση κτήρια.

Και σας θέτουμε δημόσια τις εύλογες απορίες μας:

  • Πως είναι δυνατόν για κάτι αυτονόητο  για το οποίο θα έπρεπε να είχε επιληφθεί η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων από το 2018, εξετάζοντας το εύλογο αίτημα των ιδιοκτητών, και παρά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαίωσε, πέντε χρόνια μετά το αίτημά τους  να μην  έχει ακόμα ληφθεί καμία απόφαση.
  • Πως είναι δυνατόν η πολιτεία να συντηρεί ένα απόλυτο παραλογισμό από το 1985, που περιέχει δήμευση ιδιωτικών περιουσιών, οι περισσότερες εκ των οποίων στέκονται εκεί για περισσότερο από ένα αιώνα.
  • Πως είναι δυνατόν η διοίκηση να αγνοεί και να μην συμμορφώνεται με  αποφάσεις ανώτερων και ανωτάτων δικαστηρίων.
  • Πως είναι δυνατόν να μην επιτρέπει στους νόμιμους ιδιοκτήτες να  συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν ιστορικά κτίσματα που η ίδια έχει κηρύξει ως διατηρητέα, απαγορεύοντας την ανάπλαση δύο ιστορικών περιοχών της πόλης.
  • Πώς είναι δυνατόν να έχουν ξεκινήσει έργα ανάπλασης της περιοχής από τον Δήμο Χανίων με Ευρωπαϊκούς πόρους και να απαγορεύεται στους νόμιμους ιδιοκτήτες να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν τα διατηρητέα κτίσματα που νομίμως κατέχουν, για τα οποία καταβάλλουν φόρους.
  • Πώς είναι δυνατόν να αδιαφορεί στις εκκλήσεις δημόσιων φορέων για την επίλυση του θέματος, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης.

Ζητάμε την άμεση λήψη απόφασης  από την  επιτροπή επανακαθορισμού και αναμένουμε από την ευνομούμενη πολιτεία να θεραπεύσει άμεσα τις παραλείψεις της διοίκησης, να   αποκαταστήσει  την αδικία που υφίστανται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και να γίνουν σεβαστές οι ανάγκες της πόλης, για την αποκατάσταση μιας ιστορικής περιοχής, χωρίς αδιαφορία και σκοπιμότητες.      

Οι εξωδίκως διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων των περιοχών Βιβιλακη και Αγία Κυριακή (Ταμπακαριά), με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμως δικαιώματος μας προς γνώση και  για τις νόμιμες συνέπειες.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook