Απεστάλη από τον Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ( ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αρνητική Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο εγκατάστασης πυλώνων υψηλής τάσης στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων – Δαμάστας.

Το αναφερόμενο έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«To Δημοτικό Συμβούλιο και η κοινωνία του Αποκόρωνα λένε όλοι μαζί ΌΧΙ στο έργο «6 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 288MW ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 256,36MW ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ, ΣΦΑΚΙΩΝ, ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΔΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΝΙΩΝ» ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για τους λόγους που αναλύονται και τεκμηριώνονται στην 51/2024 (ΑΔΑ:ΨΦΒΜΩΨΤ-9ΑΚ) απόφαση του Δ.Σ. και συνοψίζοντας γιατί:

1. Το έργο θα έχει σημαντικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα μορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Στο σημείο θα πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές και θα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετων γαιωδών και ημιβραχώδων υλικών.

2.Το έργο δεν είναι συμβατό με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα» (ΦΕΚ 3663/Β/2021) και αναμένεται να προκαλέσει μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στους πληθυσμούς και στα ενδιαιτήματα των μεγάλων αρπακτικών πτωματοφάγων πτηνών Γυπαετός, Όρνιο και Χρυσαετός, καθώς και σε μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).

3. Σημαντικές  και μη αναστρέψιμες θα είναι οι επιπτώσεις στη δασική βλάστηση από την κατασκευή του έργου (Α/Γ και οδοποιία) καθώς το έργο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% (σύμφωνα με τη ΜΠΕ) προτείνεται σε υπαγόμενες στη Δασική Νομοθεσία εκτάσεις, και θα επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις στη βλάστηση και στους οικοτόπους των περιοχών που προτείνονται.

4. Καταπατείται η θεσμοθέτηση των Απάτητων Βουνών καθώς η Δυτική και η Ανατολική πλευρά των ορεινών όγκων των Λευκών Ορέων, όπου χωροθετούνται τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα θα μετατραπεί βίαια σε ένα απέραντο βιομηχανικό αιολικό πάρκο, όπου θα προκληθούν οι αντίθετες από τα απάτητα βουνά επιπτώσεις στον υπόλοιπο ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, με κατακερματισμό των φυσικών οικοσυστημάτων, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και των φυσικών, πολιτιστικών, ιστορικών, αισθητικών και λοιπών αξιών του τοπίου, σημαντική διατάραξη των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας, άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας και της ακεραιότητας των προστατευόμενων περιοχών Natura που απαντώνται στις περιοχές αυτές, έντονη αλλοίωση των ήπιων παραδοσιακών ανθρωπογενενών δραστηριοτήτων καθώς και του φυσιολατρικού, περιπατητικού, ορειβατικού και οικολογικού τουρισμού.

5. Το έργο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον και η υλοποίηση του θα υποβαθμίσει σημαντικά τις υφιστάμενες παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία) και τον περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

6. Το έργο δεν είναι συμβατό με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης (ΦΕΚ 260/ΑΑΠ/2017).

7. Τα προτεινόμενα έργα ΑΣΠΗΕ στην Κρήτη αποσκοπούν στην παραγωγή υπερδιπλάσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανάγκες του νησιού  και δεν προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη στους Έλληνες πολίτες, όσον αφορά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

8. Η Πράσινη Μετάβαση θα πρέπει να ενσωματώνει την αρχή της ήπιας εκμετάλλευσης όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σεβόμενη τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώτα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τους Νόμους και τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

9. Για την υλοποίηση του έργου ο φορέας υλοποίησης θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει πρωτίστως τη σύμφωνη γνώμη κυρίως των θιγόμενων Δήμων αλλά και των ιδιοκτητών της γης και την αποδοχή της κοινωνίας, σεβόμενος το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας. Στην προκειμένη περίπτωση, μετατρέπεται ο φυσικός πλούτος της περιοχής σε μια βιομηχανική ζώνη και η αλλαγή των χρήσεων γης της υπαίθρου πλησίον σημαντικών οικισμών  από φυσικούς βοσκότοπους σε βιομηχανική ζώνη, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση του φορέα υλοποίησης με την τοπική κοινωνία.

Η πολιτική που έχει χαράξει ο Δήμος Αποκορώνου τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και κυρίως του ορεινού όγκου. Στον ορεινό όγκο συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των φυσιολατρικών διαδρομών μας τις οποίες ήδη έχουμε υλοποιήσει και δώσει προς χρήση  (Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών Δ. Αποκορώνου). Ο Δήμος Αποκορώνου έχει δώσει επίσης βαρύτητα στην ανάδειξη των σπηλαιοβαράθρων, όπου σε συνδυασμό με την ανάδειξη των 27 αρχαιολογικών μνημείων και της πολιτιστικής διαδρομής (με την από 21-12-2022 Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια), αλλά και την ιστορικότητα του τόπου μας δίνει επιπλέον βιωσιμότητα και οικονομική ανάσα στις περιοχές γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται με την επιχειρηματικότητα αγροτουριστικών μικρών επιχειρήσεων και Κούμων.

Τέλος επιθυμούμε η Υπηρεσία σας, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο να επανεξετάσει τον σχεδιασμό του έργου και να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις, που να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη και την ιστορικότητα του τόπου μας και τους κατοίκους που μένουν σ’αυτόν.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook