Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία, από τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Τα τεστ αυτά για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου θα διανέμονται δωρεάν.

Για τη χώρα μας αυτό θα αποτελέσει καινοτομία, ωστόσο σε άλλα κράτη είναι μια διαδικασία που λειτουργεί ήδη καθώς, για παράδειγμα, τα φαρμακεία έχουν αξιοποιηθεί στην αλυσίδα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον τομέα της πρόληψης.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Εμμανουήλ Κατσαράκη, δεν υπάρχει ενημέρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι δρομολογείται από το υπουργείο Υγείας μια τέτοια διαδικασία.

Μιλώντας στο Flashnews.gr ο ίδιο τόνισε: “Ξέρουμε ότι υπήρξε μια πρόταση να συνδράμουν και τα φαρμακεία στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στη διανομή των self test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ώστε να το διενεργήσει κάποιος μόνος του, αλλά μετά από καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας ή φαρμακοποιού και να επιστρέψει στο φαρμακείο με το αποτέλεσμα που θα δηλωθεί σε μια πλατφόρμα, για να πάρει ουσιαστικά ένα pass για μια κολονοσκόπηση μετά. Δεν έχουμε ενημερωθεί περαιτέρω σαν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος για το τι μέλλει γενέσθαι. Πέρα από κάποιες συζητήσεις που έχουν γίνει με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει προχωρήσει κάτι.”.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων τονίζει ότι, “εμείς θέλουμε σαν φαρμακεία να συνδράμουμε στα προγράμματα της δημόσιας υγείας όπως πρόληψης του καρκίνου και εν προκειμένω του καρκίνου παχέος εντέρου. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για να συνδράμουν τα φαρμακεία στους στόχους του υπουργείου. Περιμένουμε στο νομοσχέδιο να προβλέπεται τα φαρμακεία να γίνουν διενεργητές όλου του εμβολιασμού ενηλίκων, άνω δηλαδή των 18 ετών. Εξαιρουμένων κάποιων εμβολίων υψηλού ελέγχου”.

Σημειώνεται ότι η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, ανέδειξε πως 23% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται στον καρκίνο, με την εκτιμώμενη επίπτωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ελλάδα να είναι 21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι μια μορφή καρκίνου «υποτιμημένη» ως προς τον προληπτικό έλεγχο, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα ακόμη και ίαση.

Βασίλης Φουντουλάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook