FILE PHOTO: Semiconductor chips are seen on a circuit board of a computer in this illustration picture taken February 25, 2022. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον νόμο CHIPS (νόμος για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στο αμερικανικό έδαφος), θα υποστηρίξει την επένδυση της TSMC άνω των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τριών εργοστασίων παραγωγής αιχμής στο Φίνιξ της Αριζόνα, σύμφωνα με τη μη δεσμευτική συμφωνία.

Η ταϊβανέζικη πολυεθνική εταιρεία ημιαγωγών είναι επίσης επιλέξιμη για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προτεινόμενα δάνεια βάσει του νόμου CHIPS.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συμφωνία ήταν «τεράστια», προσθέτοντας ότι η συνεργασία με την TSMC θα φέρει «την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο στο αμερικανικό έδαφος».

Σύμφωνα με την Ραϊμόντο, τα κεφάλαια θα περιλαμβάνουν 50 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη τοπικών ταλέντων στην Αριζόνα, με την TSMC Arizona να έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας και να προσελκύσει 14 προμηθευτές ημιαγωγών για την Πολιτεία.

Ο νόμος CHIPS

Ο νόμος CHIPS, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2022, περιλαμβάνει ένα πακέτο σχεδόν 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει στην οικοδόμηση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομίας της χώρας και τον καλύτερο ανταγωνισμό με άλλως χώρες, όπως η Κίνα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο σχετικός νόμος παρέχει δισεκατομμύρια ως κίνητρα σε εταιρείες προκειμένου να παράγουν ημιαγωγούς στις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επεκτείνουν ορισμένες εργασίες κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα και σε άλλες χώρες που θεωρούνται κίνδυνος εθνικής ασφάλειας.

Τη Δευτέρα, η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου εξήρε την επένδυση της TSMC στην Αριζόνα, τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Πολιτείας, ως απόδειξη ισχυρής ηγεσίας στον τομέα των ημιαγωγών από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. 

Η TSMC είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή ημιαγωγών και κατασκευάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κορυφαίων μικροτσίπ στον κόσμο, που χρησιμοποιούνται σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργοστάσια της Αριζόνα αναμένεται να παρέχουν τσιπ σε πελάτες, όπως η Apple και η AMD.

Άλλες εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση βάσει του νόμου CHIPS είναι οι GlobalFoundries, Microchip, BAE Systems, καθώς και η Intel, στην οποία χορηγήθηκαν έως και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως έμμεση χρηματοδότηση και έως και 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια τον περασμένο μήνα.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook