Φωτογραφία από Tung Lam από το Pixabay

Στο νοσοκομείο με συμπτώματα αλλαντίασης μεταφέρθηκαν ασθενείς σε «πολλαπλές» αμερικανικές πολιτείες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αισθητικές θεραπείες με ψευδεπίγραφο μπότοξ που τους χορηγήθηκε σε μη-ιατρικούς χώρους.

Το όλο θέμα ανακινήθηκε στο ΤένεσιΌπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του (TDH), τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς εκδήλωσαν συμπτώματα αλλαντίασης. Οι δύο από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Μεγάλη έρευνα που έκανε το TDH μαζί με τις ομοσπονδιακές υγειονομικές Αρχές (CDC, FDA) αποκάλυψε ανάλογα περιστατικά σε «πολλαπλές» πολιτείες. Ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει γίνει γνωστός. Μεταξύ αυτών, όμως, συμπεριλαμβάνεται το Ιλινόι, όπου νοσηλεύθηκαν δύο ασθενείς.

Όπως διαπιστώθηκε το μπότοξ που χορηγήθηκε ήταν ψευδεπίγραφο. Επιπλέον είχε χορηγηθεί εκτός ιατρικών χώρων. Στο Τένεσι η χορήγηση είχε γίνει σε σπίτια και σε κέντρα αισθητικής.

Η αλλαντίαση είναι μία σπάνια, αλλά σοβαρή νόσος. Προκαλείται από την τοξίνη (βοτουλινική τοξίνη) που εκλύουν βακτήρια τα οποία επιτίθενται στο νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα που προκαλεί συμπεριλαμβάνουν:

  • Μυϊκή αδυναμία και παράλυση
  • Θολή όραση ή διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα)
  • «Πτώση» των βλεφάρων
  • Κόπωση
  • «Μπερδεμένη» ομιλία
  • Δυσκολίες στην κατάποση
  • Δυσκολία στην κίνηση των ματιών
  • Δυσκολίες στην αναπνοή

Εάν η αλλαντίαση δεν αντιμετωπιστεί, η μυϊκή παράλυση μπορεί να επεκταθεί και να απειλήσει τη ζωή.

Τι σχέση έχει το μπότοξ με την αλλαντίαση

Το μπότοξ περιέχει επεξεργασμένη μορφή της βοτουλινικής τοξίνης. Η ουσία είναι εγκεκριμένη για χορήγηση για αισθητικούς λόγους από εκπαιδευμένους ιατρούς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας του Ιλινόι (IDPH).

Στους δύο ασθενείς του Ιλινόι την έγχυση του ψευδεπίγραφου μπότοξ έκανε νοσηλεύτρια, καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων της. Στην πολιτεία αυτή οι νοσηλευτές επιτρέπεται να κάνουν τις εγχύσεις μόνο υπό την επίβλεψη ενός ιατρού.

Η ανάπτυξη αλλαντίασης μετά από μπότοξ για αισθητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς  είναι σπάνια, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook