Πλήθος Χανιωτών και τοπικών φορέων βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο των Χανίων, με σκοπό να υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Το σύμβολο του Ολυμπιακού ιδεώδους, έφτασε στα Χανιά λίγο μετά τις 18:30 και, αφού δέχθηκε θερμή υποδοχή από τον κόσμο, ξεκίνησε τη διαδρομή του στην πόλη.

Στη λαμπαδηδρομία συμμετείχαν αρκετοί διακεκριμμένοι αθλητές της πόλης μας, οι οποίοι παρέλαβαν και μετέφεραν τη φλόγα στους δρόμους των Χανίων. Αυτοί είναι οι:

  • Κώστας Γαλανίδης – 2η θέση στην Ολυμπιάδα 2020 με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης
  • Φιλιώ Μανωλιουδάκη – 1η Παγκόσμια θέση στην υδατοσφαίριση γυναικών
  • Γιάννης Ερηνάκης – 2η θέση στο Παγκόσμιο με την Εθνική Κωφών Καλαθοσφαίρισης
  • Εμμανουέλα Κατζουράκη – 3η Παγκόσμια θέση στο σκιτ σκοποβολής – πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024
  • Μιχάλης Αναστασάκης – 10η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα – πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024
  • Βασιλεία Ζάχου
  • Γεώργιος Πουλιανίτης
  • Παναγιώτης Παριωτάκης
  • Μαρία Ναξάκη

Οι λαμπαδηδρόμοι, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Χάληδων και διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους των Χανίων, μετέφεραν τη φλόγα από την πλατεία Τάλω και την Ακτή Κουντουριώτη, προς τον τελικό προορισμό της, το Γιαλί Τζαμί.

Δείτε την έναρξη της λαμπαδηδρομίας:

Η άφιξη της φλόγας στο λιμάνι των Χανίων:

Με το τέλος της λαμπαδηδρομίας και την άφιξη της φλόγας στο Γιαλί Τζαμί, ξεκίνησε η προγραμματισμένη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την οποία καλοσώρισε μέσα από χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας υποδεχόμαστε σήμερα στα Χανιά, σε μια πόλη ιστορική, μια από τις αρχαιότερες της Ευρώπης αλλά συνάμα, μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ζωντανή και δυναμική. Διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα παλίμψηστο ιστορίας, αρχιτεκτονικής και επιρροών από την Ανατολή και τη Δύση· από τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό: τον μινωικό και τόσους άλλους που πέρασαν έως και σήμερα, τα Χανιά αποτελούν ένα κέντρο που αφομοίωσε στοιχεία των πολιτισμών αυτών, κληροδοτώντας μια κουλτούρα πολυπολιτισμικότητας και συνύπαρξης[…] Η παρουσία σας εδώ σήμερα, μας γεμίζει υπερηφάνεια καθώς γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Άουερ αλλά και ο Πρόεδρος της Διεθνούς και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Κούβελος Ισίδωρος, οι οποίοι έπειτα αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα με τον δήμαρχο Χανίων.

Με τη σειρά της, η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, η οποία παρέστη στην τελετή, δήλωσε πως «το τελετουργικό που συνοδεύει την αφή και έπειτα το ταξίδι του Ολυμπίου Φωτός, θα μας γεμίζει πάντα συγκίνηση και περηφάνια. Σήμερα τα Χανιά έλαμψαν από την Ολυμπιακή Φλόγα. Το φετινό τελετουργικό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πολυτάραχη για πολλά μέρη της γης και το μήνυμα που εκπέμπει για εκεχειρία και ειρήνη παραμένει, όπως πάντα, επίκαιρο. Η Ολυμπιακή φλόγα αναδύεται από την αρχαία φλόγα της πνευματικής μας κληρονομιάς, φωτίζοντας τον δρόμο προς την ενότητα και την αλληλεγγύη. Καθώς ταξιδεύει από χέρι σε χέρι, φέρνει μαζί της την ελπίδα και την ανανέωση, υπενθυμίζοντάς μας τη σημασία του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας. Ας υποδεχτούμε αυτήν τη φλόγα με χαρά και σεβασμό και ας αφήσουμε τη λάμψη της να μας εμπνεύσει».

Στη συνέχεια, ακούστηκε ο Ολυμπιακός Υμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, ενώ η Ολυμπιακή Φλόγα αποχώρησε από το λιμάνι, συνεχίζοντας το μακρύ ταξίδι της μέχρι να φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 26 Απριλίου.

Παρά την αναχώρηση της φλόγας, η τελετή συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τους τοπικούς χορευτικούς συλλόγους των Χανίων, οι οποίοι όπως είναι φυσικό παρέσυραν και πολλούς περαστικούς!

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση με τίτλο «The Olympic Cypher», της οποίας βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του νέου Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού αθλήματος Breakdance, δρώμενο το οποίο θα παρουσιαστεί συνολικά σε μόλις 6 πόλεις στην Ελλάδα, μια εκ των οποίων είναι τα Χανιά.

Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να διανύσει συνολικά 5.202 χιλιόμετρα στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.

Ταξιδεύει από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο και θα περάσει από 13 Περιφέρειες, 7 νησιά, 43 πόλεις, 41 δήμους, πέντε κοινότητες, 10 αρχαιολογικούς χώρους και δύο Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Για το μεγάλο αυτό εγχείρημα συνεργάζονται τουλάχιστον 50 φορείς – Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, Υπουργείο Προστασίας, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρειες, Δήμοι, Εταιρείες Διοδίων, Πορθμεία, Αερολιμένας Ηρακλείου, Σαμαρείτες, Φιλαρμονικές Δήμων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook