Ακριβώς λίγο πριν από την ανακοίνωση της έκρηξης κερδών για το πρώτο τρίμηνο στις 25 Απριλίου, η Google απέλυσε τουλάχιστον 200 υπαλλήλους από τις  βασικές ομάδες της, σε μια αναδιοργάνωση που θα περιλαμβάνει τη μεταφορά ορισμένων θέσεων εργασίας στην Ινδία και το Μεξικό, σύμφωνα με το CNBC.

Η μονάδα που «στοχοποιείται» είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της τεχνικής βάσης πίσω από τα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας και για την προστασία της διαδικτυακής ασφάλειας των χρηστών, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Google. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν βασικές τεχνικές μονάδες από την τεχνολογία πληροφοριών, την ομάδα προγραμματιστών Python, την τεχνική υποδομή, τις πλατφόρμες εφαρμογών, τους βασικούς προγραμματιστές και διάφορους ρόλους μηχανικής.

Τουλάχιστον 50 από τις θέσεις που καταργήθηκαν ήταν στη μηχανολογία στα γραφεία της εταιρείας στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις. Πολλές ομάδες Core θα προσλάβουν αντίστοιχους ρόλους στο Μεξικό και την Ινδία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που προβλήθηκαν από το CNBC.

Ο Asim Husain, αντιπρόεδρος του Google Developer Ecosystem, ανακοίνωσε τα νέα για τις απολύσεις στην ομάδα του μέσω email την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του, αυτή ήταν η μεγαλύτερη προγραμματισμένη μείωση για την ομάδα του φέτος.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το τρέχον παγκόσμιο αποτύπωμά μας, ενώ επεκτεινόμαστε επίσης σε τοποθεσίες του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού με υψηλή ανάπτυξη, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε πιο κοντά στους συνεργάτες μας και τις κοινότητες προγραμματιστών», έγραψε ο Husain σε σχετικό email.

Η Alphabet έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταργήσει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του εργατικού δυναμικού της, μετά την ύφεση στην αγορά διαδικτυακών διαφημίσεων. Ακόμη και με την ανάκαμψη της ψηφιακής διαφήμισης πρόσφατα, η Alphabet συνέχισε να συρρικνώνει τις θέσεις εργασίας, προχωρώντας σε απολύσεις σε πολλούς οργανισμούς φέτος.

Η Chief Financial Officer Ruth Porat ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου ότι το οικονομικό τμήμα της εταιρείας θα αναδιαρθρωθεί, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα απολύσεις και μετακίνηση θέσεων στην Bangalore και την Πόλη του Μεξικού. Ο επικεφαλής της μηχανής αναζήτησης της Google, Prabhakar Raghavan, είπε στους υπαλλήλους σε μια συνάντηση τον Μάρτιο ότι η Google σχεδιάζει να δημιουργήσει ομάδες πιο κοντά στους χρήστες σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, όπου η εργασία είναι φθηνότερη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και δύο χρόνια

Οι τελευταίες περικοπές έρχονται καθώς η εταιρεία σημειώνει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξής της από τις αρχές του 2022, παράλληλα με τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Την περασμένη εβδομάδα, η Alphabet ανακοίνωσε άλμα 15% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανακοίνωσε το πρώτο μέρισμά της και μια επαναγορά 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Ανακοινώσεις αυτού του είδους μπορεί να κάνουν πολλούς από εσάς να αισθάνεστε αβέβαιοι ή απογοητευμένοι”, έγραψε ο Husain σε email του προς τους προγραμματιστές. Πρόσθεσε ότι το μήνυμά του προς τους προγραμματιστές είναι ότι οι αλλαγές «είναι στην υπηρεσία των ευρύτερων στόχων μας» ως εταιρεία.

Οι ομάδες που θα πληγούν από το σχέδιο απολύσεων ήταν βασικές για τα εργαλεία προγραμματιστών της εταιρείας, έναν τομέα που η Google εξορθολογίζει καθώς ενσωματώνει περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα. Τον Φεβρουάριο, η Google ανακοίνωσε ένα σημαντικό rebrand του chatbot της από Bard σε Gemini.
Σε ένα ξεχωριστό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Pankaj Rohatgi, αντιπρόεδρος μηχανικής ασφάλειας της Google, είπε στην ομάδα του: “Για να βελτιστοποιήσουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους, επεκτείνουμε την εργασία σε άλλες τοποθεσίες, κάτι που θα οδηγήσει σε εξαλείψεις ορισμένων ρόλων και σε προτεινόμενες εξαιρέσεις ρόλων”.

Οι απολύσεις περιλαμβάνουν επίσης την ομάδα διακυβέρνησης και προστατευμένων δεδομένων, η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ρυθμιστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, ιδιαίτερα καθώς οι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο εστιάζουν περισσότερο στις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, στοχεύει στην καταστολή των μονοπωλιακών πρακτικών στην τεχνολογία.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook