Με προηγούμενή της ανακοίνωση η ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου που χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ στα Φαλάσαρνα ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πάρκινγκ πλέον κοντά στην παραλία των Φαλασάρνων.

Αυτό συνέβη με γνώμονα ότι εδώ και λίγες εβδομάδες εισήλθαν οι παραλίες σε καθεστώς απόλυτης προστασίας (με υπουργική απόφαση) και όπως ενημέρωσεη ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου (πέριξ της παραλίας Παχειάς Άμμου στα Φαλάσαρνα) που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως μέρος στάθμευσης οχημάτων και μάλιστα χωρίς αντίτιμο, πλέον απαγορεύεται στα οχήματα να σταθμεύουν εκεί!

Ωστόσο η εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» ενημερώνει με νέα της ανακοίνωση “τις ημέρες που ακολούθησαν, έως και σήμερα, και παρά την ύπαρξη των ενημερωτικών πινακίδων, η κίνηση και η στάθμευση οχημάτων στον συγκεκριμένο ιδιωτικό μη οργανωμένο χώρο συνεχίστηκε, αυξήθηκε και αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο”.

Και τονίζει ότι, “αναγκαστήκαμε, ως Εταιρεία, να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση μπάρας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχετικές οδηγίες του Κλιμακίου“.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι είναι αναγκασμένη να σεβαστεί την υπάρχουσα νομοθεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τις «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» 

Η εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες για τα εξής:

Στις 19 Απριλίου 2024 η Εταιρεία μας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας που πραγματοποίησε Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, δεν επιτρέπεται η κίνηση και στάθμευση οχημάτων πέριξ της παραλίας Παχειάς Άμμου στα Φαλάσαρνα, δηλαδή στον μη οργανωμένο ιδιωτικό χώρο που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται δωρεάν από χιλιάδες επισκέπτες για τη στάθμευση των οχημάτων τους.

Το Κλιμάκιο προχώρησε στη σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας έπειτα από έκτακτο έλεγχο που πραγματοποίησε, μετά από έγγραφο του Δήμου Κισάμου και έκθεση αυτοψίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στην έκθεση αυτοψίας του, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τονίζει ότι «επειδή ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός, θα πρέπει να καταστεί σαφές από την ιδιοκτήτρια εταιρεία» (δηλαδή από την Εταιρεία μας) «στους τρίτους ότι εκεί δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων και η στάθμευση». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Εταιρεία μας, «ως ιδιοκτήτρια εταιρεία της έκτασης οφείλει τη συνεργασία της…» για «την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και αποκατάστασης των ειδών και οικοτόπων της περιοχής».

Η Εταιρεία μας επαναλαμβάνει πως θεωρεί ότι έχει πράξει τα δέοντα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς προχώρησε κατά το παρελθόν, με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία, σε συγκεκριμένες ενέργειες προστασίας του ενδημικού φυτού androcymbium rechingeri, με βάση επιστημονική μελέτη, την οποία εκπόνησε με δικά της έξοδα, κάτι που δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία μας προχώρησε, κατά το παρελθόν, στην τοποθέτηση ξύλινων πασσάλων για να μην υπάρχει πρόσβαση οχημάτων, τόσο στους αμμόλοφους, όσο και στην έκταση όπου βρίσκεται ο κύριος πυρήνας που φύεται το androcymbium rechingeri, γεγονός που αναγνωρίζεται στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου.

Με την ανακοίνωση της 19ης Απριλίου 2024, η Εταιρεία μας έκανε γνωστό, ως όφειλε, στους πολίτες ότι προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αναφορικά με την απαγόρευση της κίνησης και της στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο ιδιωτικό χώρο, προκειμένου αυτό να καταστεί σαφές στους επισκέπτες, με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, έως και σήμερα, και παρά την ύπαρξη των ενημερωτικών πινακίδων, η κίνηση και η στάθμευση οχημάτων στον συγκεκριμένο ιδιωτικό μη οργανωμένο χώρο συνεχίστηκε, αυξήθηκε και αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Για τον λόγο αυτό και με βάση όσα επισημαίνονται στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων περί μη κίνησης και στάθμευσης οχημάτων, αναγκαστήκαμε, ως Εταιρεία, να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση μπάρας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχετικές οδηγίες του Κλιμακίου.

Για άλλη μία φορά, θέλουμε να δηλώσουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναστάτωση που προκαλείται στην περιοχή των Φαλασάρνων καθώς ο μεγαλύτερος μη οργανωμένος χώρος στάθμευσης, που εξυπηρετούσε εδώ και δεκαετίες τους επισκέπτες, παύει, πλέον, να υφίσταται. Όμως, όπως έχουμε υπογραμμίσει και στην πρώτη μας ενημερωτική ανακοίνωση, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε -και αυτό πράττουμε ως Εταιρεία- την υφιστάμενη νομοθεσία και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook