Οι ομάδες των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Βεγγάζη και στα σύνορα με την Τυνησία επιχειρούν να προσεγγίσουν περιοχές της δυτικής Λιβύης, όπου σύμφωνα με αναφορές οι ιατρικές ανάγκες είναι μεγάλες. Μέσα στη Λιβύη η ανασφάλεια δεν επιτρέπει στην ομάδα να φτάσει στα δυτικά της χώρας. «Καταφέραμε να φτάσουμε στις δομές υγείας της Ατζνταμπίγια και Μπρέγκα, αλλά δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε προς το Ρας Λανούφ που είναι περίπου 450 χιλιόμετρα δυτικά της Βεγγάζης», εξηγεί η ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στη Βεγγάζη, Αν Σατλέ.  Αυτή τη στιγμή, ιατροφαρμακευτικό υλικό των ΓΧΣ αποστέλλεται στις περιοχές όπου οι βίαιες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει πολλές ανάγκες.

Με μία πρώτη ματιά, στα κτίρια που στεγάζουν τον κεντρικό χώρο αποθήκευσης των φαρμάκων στη Βεγγάζη φαίνεται να επικρατεί μία σχετική ηρεμία. Αλλά όταν μπει κανείς μέσα, βλέπει ιατρικό προσωπικό και νέους εθελοντές να εργάζονται πυρετωδώς. Από τότε που ξέσπασαν οι βίαιες συγκρούσεις στη Λιβύη στις 17 Φεβρουαρίου, εφοδιάζουν όλο το δίκτυο ιατρικών δομών στην ανατολική Λιβύη με αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, οι ΓΧΣ έχουν αποστείλει περίπου 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού μέσα από αυτή τη «γραμμή ζωής» εφοδιασμού: χειρουργικά εργαλεία, υλικό για εγκαύματα, γάζες, αναισθητικά και αντιβιοτικά. Με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες για πρώτη βοήθεια καθώς και για χειρουργική φροντίδα, το υλικό αυτό διανέμεται σε περιοχές όπου λόγω της βίας οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Η γραμμή εφοδιασμού από τη Βεγγάζη φτάνει σε πολλές δομές υγείας αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των συνεχών αλλαγών στις γραμμές του μετώπου αυτή η αλυσίδα βοήθειας μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη. «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η μεταφορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού όσο πιο κοντά γίνεται στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες,» τονίζει ο συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στη Βεγγάζη, Σάιμον Μπόροους.  
Μία συνεχής ροή από ασθενοφόρα και άλλα οχήματα φορτώνει από τα κεντρικά κτίρια ανεφοδιασμού αντιβιοτικά, οστεοσυνθέσεις, αναισθητικά και άλλο ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως αυτό που έχουν προσφέρει οι ΓΧΣ, για την περίθαλψη των ασθενών στις περιοχές όπου οι συγκρούσεις είναι πιο σφοδρές μέχρι και 1000 χιλιόμετρα δυτικά της Βεγγάζης.
Λόγω της μεγάλης ανασφάλειας στους δρόμους, οι οδηγοί διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να φτάσουν στις ιατρικές δομές και συχνά οδηγούν πολλές ώρες για να παραδώσουν τα φάρμακα.

Καθώς η κατάσταση στη Λιβύη συνεχώς εξελίσσεται, είναι απαραίτητο να προστατευτούν οι δομές υγείας, τα οχήματα και το προσωπικό προκειμένου να συνεχίζουν να λαμβάνουν επείγουσα ιατρική βοήθεια όσοι τραυματίες έχουν ανάγκη.

Εκτός από τις συνεχείς δωρεές φαρμάκων και την εκτίμηση των αναγκών στις δομές υγείας μέσα και γύρω από τη Βεγγάζη, οι ΓΧΣ έχουν επίσης ιατρικό προσωπικό στην περιοχή έτοιμο να προσφέρει υποστήριξη όπου υπάρχουν ανάγκες. Όταν ξέσπασαν νέες συγκρούσεις δυτικά του Ρας Λανούφ προκαλώντας άλλο ένα κύμα τραυματιών, μία νοσηλεύτρια των ΓΧΣ εργάστηκε για μία ολόκληρη νύχτα στο χειρουργικό θάλαμο του νοσοκομείου του Αντζνταμπίγια, 160 χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη, βοηθώντας Λίβυους γιατρούς να χειρουργήσουν 10 ασθενείς από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν τραυματιστεί από σφαίρες. Σε γενικές γραμμές οι δομές υγείας έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν με τον μεγάλο αριθμό των τραυματιών αλλά αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ειδικό ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως χειρουργικά είδη και αναισθητικά.
Από την Ατζνταμπίγια και την Μπρέγκα και πέρα, τα νοσοκομεία, οι πολυκλινικές και τα βασικά κέντρα υγείας εξαρτώνται όλα για τον εφοδιασμό τους από την κεντρική υπηρεσία ανεφοδιασμού φαρμάκων. «Ακόμα και πριν από την έναρξη των συγκρούσεων εφοδιάζαμε με φάρμακα τις δομές υγείας. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα,» εξηγεί ένας Λίβυος γιατρός.

Αυτή τη στιγμή 11 επιπλέον τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού των ΓΧΣ βρίσκονται στο δρόμο για τη Βεγγάζη. Αιγυπτιακά φορτηγά μεταφέρουν το υλικό μέχρι τα σύνορα με τη Λιβύη, όπου το υλικό μεταφορτώνεται σε Λιβυκά φορτηγά. Μετά μπορούν να μεταφέρουν το υλικό στις περιοχές όπου υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook