Πάνω από την Ελλάδα θα βρίσκεται αύριο το ραδιενεργό νέφος που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Θα είναι όμως ιδιαίτερα εξασθενημένο-εκατό χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο φορές πιο εξασθενημένο από αυτό που είχε έλθει από το Τσέρνομπιλ- και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή την τροφική αλυσίδα.

 Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης και προεδρεύων της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που συζήτησε χθες το θέμα παρουσία του προέδρου κι αντιπροέδρου της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ελλάδας αλλά και άλλων επιστημόνων που είχαν κληθεί από το Δημόκριτο.

 Ο κ. Καρτάλης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι επιστήμονες, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, όπως τουλάχιστον φάνηκε από το δυστύχημα της Ιαπωνίας, που είχε κατασκευάσει τα εργοστάσια ν’ αντέχουν σε σεισμούς μέχρι 8 ρίχτερ και τσουνάμι που τα κύματα θα είχαν ύψος μέχρι 6.5 μέτρα.

 Κι αυτό διότι τα φυσικά φαινόμενα μπορεί να ξεπεράσουν κάθε πρόβλεψη. Η χώρα μας περιστοιχίζεται από πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία και πρέπει ν’ αντιμετωπίσει και την πιθανότητα η Τουρκία να κατασκευάσει δύο μονάδες μια στη Σινώπη στο βορά και μία στο Ακούγιο απέναντι από τη Ρόδο.

Τόνισε ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να επανεξετάσει το θέμα της αντικατάστασης της πυρηνικής ενέργειας με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον κι αυτό βέβαια θα γίνει σταδιακά.

(ert.gr)