Σε παλαιστινιακό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, και στη Γάζα για πρώτη φορά στη ζωή του πάτησε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ που επισκέφτηκε την Παρασκευή τον θύλακο στον απόηχο των πολυήμερων επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία και των αντιποίνων με ρουκέτες το Νοέμβριο.

«Ελπίζω ότι ο Θεός να μου επιτρέψει να γίνω μάρτυρας στη Γάζα» δήλωσε ο Μεσαάλ στους δημοσιογράφους από τον χώρο όπου εκτίθενται τα υπολείμματα του αυτοκινήτου στο οποίο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Άμαντ Τζααμπάρι σε μια ισραηλινή επιδρομή στις 14 Νοεμβρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Παλαιστίνη εδώ και 37 χρόνια» πρόσθεσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, που κατάγεται από τη Δυτική Όχθη.

«Αυτή είναι η τρίτη γέννησή μου, μετά τη φυσική γέννησή μου το 1956 και τη δεύτερη γέννησή μου μετά την απόπειρα του Ισραήλ να με δολοφονήσει το 1997 στην Ιορδανία έπειτα από εντολή του Νετανιάχου» επισήμανε ο Μεσαάλ.

Η συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ έχει θεωρηθεί ευνοϊκή για τη Χαμάς και επιτυχία της ηγεσίας της -πράγμα που το Ισραήλ απορρίπτει, επισημαίνοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

Το Σάββατο, η Χαμάς προγραμματίζει ανοικτή εκδήλωση στη Γάζα για την έκβαση της συμφωνίας και την παράλληλη 25η επέτειο της ίδρυσής της.

Μιλώντας στο Reuters πριν φύγει για τη Γάζα, ο Μεσαάλ υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία για την παύση πυρός δημιουργεί περιθώριο για προσέγγιση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ: «Δημιουργείται μία νέα ατμόσφαιρα που μας επιτρέπει να επιτύχουμε συμφιλίωση» ανέφερε ο Μεσαάλ.

Όσο κι αν επλήγησαν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες από τις επιδρομές του Νοεμβρίου, η Χαμάς είδε την υποστήριξή της ανάμεσα στις γειτονικές αραβικές χώρες να ενισχύεται ενώ η αντίπαλη Φατάχ πέρασε προσωρινά σε δεύτερο πλάνο. Ο ρόλος μάλιστα του Μεσαάλ στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ενίσχυσε και την προσωπική του θέση μέσα στη Χαμάς.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook