Να δοθούν τα άδεια κτήρια που υπάρχουν στην πόλη των Χανίων σε άστεγους και συλλογικότητες ζητούν με την παρακάτω ανακοίνωση «Οικολόγοι Πράσινοι».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει ένα αδυσώπητο κυνήγι μαγισσών, με αφορμή τις καταλήψεις στέγης, οι οποίες έχουν αναχθεί στον υπ΄ αριθμό ένα κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση, σε μία καθ΄ όλα ύποπτη περίοδο, επιλέγει τον αποπροσανατολισμό και τη συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης, την οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο.

Η ανεργία αυξάνεται, στα κρατικά ταμεία δε μπαίνει ούτε ένα ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα νοικοκυριά επωμίζονται τελικά αυτό το κόστος με την υπερφορολόγησή τους, αυτά επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ενώ πάρα πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα, πολλά κτίρια (ακόμη και κρατικά και δημοτικά όπως π.χ. το Παλιό Νοσοκομείο, το Παλιό Ψυχιατρείο, το Παλιό ΙΚΑ κλπ) παραμένουν άδεια, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόγραμμα αξιοποίησής τους από τις αρχές.

Οι καταλήψεις είναι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι που εξυπηρετούν - ιδιαίτερα αυτή την εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης - κοινωνικές, εκπαιδευτικές πολιτιστικές και άλλες ανάγκες των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, ανάγκες που το κράτος δηλώνει αδυναμία να καλύψει. Στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν ως κοινωνικά κέντρα για την τοπική κοινότητα, θεσμός που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια με ποικίλες μορφές διαχείρισης σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Ο κρατισμός που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις αυτής της χώρας, όμως, δεν επιτρέπει εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης από τους πολίτες της, γιατί τρέμει την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών.

Προτιμά τα κτίρια άδεια, γεμάτα σκουπίδια να καταρρέουν από την αχρησία, αρκεί να μην τα χρησιμοποιούν χωρίς τον έλεγχό του, ενεργοί πολίτες. H εισβολή στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη, τρίτη κατά σειρά στην Αθήνα, εγείρει και σοβαρά ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας, καθώς δεν υπάρχει "αίτημα εκκένωσης" από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου για την εκκένωσή του από την αστυνομία, δηλαδή δημοσιοποιημένη έγκληση από την Πρυτανεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε πως οι αυτόκλητες απειλές για εκκένωση από δυνάμεις καταστολής κτιρίων που χρησιμοποιούνται για στέγαση ανθρώπων, χωρίς καν την κίνηση νομικής διαδικασίας από τους ιδιοκτήτες τους, αποτελεί σοβαρή συνταγματική εκτροπή, καθώς παραβιάζει στον πυρήνα του το άσυλο της κατοικίας.

Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας άγρια καταστολή, δυναμιτίζει την κοινωνία, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς επιβολής της τάξης για τη δημιουργία εντυπώσεων, αγνοώντας το σύνταγμα και τους νόμους. Το αποτέλεσμα της βίας δεν είναι παρά περισσότερη βία και το θύμα δεν είναι άλλο από την ίδια την ελληνική κοινωνία και τις ατομικές ελευθερίες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τους ιδιοκτήτες όλων των άδειων κι εγκαταλελειμμένων κτιρίων που είναι δημόσιοι φορείς, να απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε πολίτες και συλλογικότητες, για να τους τα αποδώσουν με σύμβαση δωρεάν παραχώρησης, με τον όρο να τα φροντίζουν και να συνεχίσουν να τα αυτοδιαχειρίζονται δίκαια και ανοιχτά προς όφελος της κοινωνίας, με κοινωνική στέγαση και αλληλέγγυες ειρηνικές δράσεις, αξιοποιώντας τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μέσα στη δίνη της κρίσης, όπου κάθε προπύργιο κοινωνικής αλληλεγγύης είναι οξυγόνο για την κοινωνία, στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους δεν αρμόζει η καταστολή, αλλά η θεσμική προστασία".