Η κηδεία και η ταφή του πρώην Ες Ες Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη σε ηλικία εκατό ετών, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων στην Ιταλία

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο ναζί εγκληματίας πολέμου επρόκειτο να ενταφιαστεί στην Αργεντινή, όπου βρίσκεται και ο τάφος της συζύγου του. Μέσω διαδικτύου όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής έκανε γνωστό ότι δεν θα δώσει την απαιτούμενη άδεια για να εισέλθει στην χώρα το φέρετρο.

Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε με δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα τελεσθεί την Τρίτη σε εκκλησία της Ρώμης.

Η Καθολική Επισκοπή της ιταλικής πρωτεύουσας απάντησε ότι δεν έχει διατεθεί καμία εκκλησία της Αιώνιας Πόλης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης εξέφρασε άμεσα την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι «η απόφαση της Επισκοπής είναι, πράγματι, μοναδική στην ιστορία. Δείχνει εμπράκτως ότι δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στις ανθρώπινες τραγωδίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός πρώην αξιωματικός των ναζί είχε καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση 335 πολιτών στις 24 Μαρτίου του 1944, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, σε αντίποινα για την ενέδρα κατά 33 γερμανών στρατιωτών.

Ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Ινιάτσιο Μαρίνο, υπενθύμισε ότι «στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την μεταφορά 1.024 Εβραίων της Ρώμης στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ΄ όπου επέστρεψαν ζωντανοί μόνο 16» και ότι η ταφή του Πρίμπκε στην πρωτεύουσα «θα αποτελούσε κόλαφο για την πόλη αυτή, που τόσο υπέφερε από τη ναζιστική και φασιστική θηριωδία».

«Αν δεν μας δοθεί μια εκκλησία, είμαι έτοιμος να τελέσω την κηδεία και στη μέση του δρόμου», δηλώνει ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του Πρίμπκε, ο οποίος προσθέτει ότι «προσφέρθηκαν ήδη πολλοί τάφοι στο κεντρικό νεκροταφείο της Ρώμης Βεράνο, αλλά δεν σκοπεύει να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση».

Εξάλλου, το τελευταίο σαρανταοκτάωρο σε διάφορες περιοχές της Ρώμης άγνωστοι έγραψαν σε τοίχους το σύνθημα: «Τιμή στον Πρίμπκε» (Onore a Priebke), το οποίο και σβήστηκε άμεσα από τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου.

newpost.gr