Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει σήμερα για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, έχει παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του συμβουλίου και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις με επικρίσεις για την καθυστέρηση της τελευταίας αξιολόγησης. Όσον αφορά την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζεται η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί» και συνάμα διατυπώνονται «ανησυχίες» για την πορεία του προγράμματος.

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι.

Η σημερινή έκθεση αναμένεται με αγωνία από την ελληνική κυβέρνηση κυρίως για δύο λόγους.

- Πρώτον γιατί θα έχει καθοριστική σημασία για τις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για το χρέος. Αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι η αναμενόμενη διαφοροποίηση του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους στον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, καθώς όλα δείχνουν πως στο ΔΝΤ επιμένουν στην δραστική λύση του νέου κουρέματος 

- Δεύτερον για το εαν προκύπτει δημοσιονομικό κενό, όπως πιστεύει και η Κομισιόν.Αν έχει την ίδια γνώμη και το ΔΝΤ τότε δύσκολα θα αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα για την κάλυψη της ''τρύπας''

newsit.gr