Ο Γιώργος Νίκας με «όχημα» την εταιρεία «Μέγας Γύρος» κατάφερε να διεισδύσει στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, όπου λειτουργούν τρία ψητοπωλεία με την επωνυμία «GRK», και να ετοιμάσει το άνοιγμα για ακόμη δύο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η «Μέγας Γύρος» έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών όπως του κ. Δασκαλόπουλου και βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εφόσον μάλιστα, όπως αναφέρει Έθνος, τα σχέδια του Γιώργου Νίκα στις ΗΠΑ πάνε κατ' ευχήν, η πρόθεση είναι η είσοδος σε βάθος χρόνου και στη Wall Street.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 με βασικό μέτοχο τον Γιώργο Νίκα και το Νίκο Λούστα να «τρέχει» ουσιαστικά την εταιρεία από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κατέχοντας παράλληλα ποσοστό της τάξης περίπου του 23%. Ο κ. Λούστας έχει προϋπηρεσία άνω των 20 ετών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς είχε ιδρύσει την «Ελληνικός Γύρος», η οποία εξαγοράστηκε μαζί με την αλλαντοβιομηχανία από την Global Finance το 2003.

Ο Γιώργος Νίκας, γιος του ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας Παναγιώτη Νίκα, είδε από το 2012 την αλλαγή των διατροφικών τάσεων στις ΗΠΑ προς... όφελος του ελληνικού γύρου. Το εργοστάσιο της «Μέγας Γύρος», το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 7.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, παράγει σε ημερήσια βάση περίπου 35 τόνους κρεατοσκευάσματα και σουβλάκια, ενώ τροφοδοτεί περί τα 1.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχοντας παρουσία και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Μετρό.

Tην πρώτη ύλη η εταιρεία την εισάγει κυρίως από Δανία, Ολλανδία και Γερμανία, καθώς η εγχώρια παραγωγή χοιρινού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά του παραδοσιακού ελληνικού έτοιμου φαγητού (πίτα γύρος και σουβλάκι) υπολογίζεται ότι προσεγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα λειτουργούν περί τα 35.000 ψητοπωλεία (υπερτριπλάσια από ό,τι πριν από την κρίση), από τα οποία τα 20.000 βρίσκονται στην Αθήνα και τα άλλα περίπου 15.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την 1η Αυγούστου ξεκίνησε η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας επεξεργασίας κρέατος της «Μέγας Γύρος» στο Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ -την οποία διαχειρίζεται η θυγατρική της Megas Yeeros Llc- με την παραγωγική της δυναμικότητα να φθάνει τους 17 τόνους και τα 160.000 σουβλάκια ημερησίως.

Πρόκειται για μία επένδυση το ύψος της οποίας άγγιξε τα 5 εκατ. δολάρια. Για την ώρα η παραγωγή της κυμαίνεται γύρω στους 4 τόνους ημερησίως, ωστόσο σταδιακά, και με το άνοιγμα των νέων καταστημάτων GRK η παραγωγή θα αυξάνεται. Ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι τα τρία ψητοπωλεία που λειτουργεί ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας στην Αμερική.

Το πρώτο «γυράδικο» GRK Fresh Greek άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο... «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, με τους πελάτες να κάνουν... «ουρές» για ένα σουβλάκι. Ετσι ακολούθησαν ακόμη δύο (ένα ακόμη στο Μανχάταν και ένα στην Ουάσιγκτον).

Εκτός βέβαια από την αλυσίδα GRK, ο «Μέγας Γύρος» επιθυμεί να είναι ο βασικός προμηθευτής και των άλλων 50.000 ψητοπωλείων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

Το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας παραμένει στα χέρια του Γιώργου Νίκα ενώ ένα 23% ανήκει στον Νίκο Λούστα, με τη σύνθεση των μετόχων να συμπληρώνουν οι κ. Γ. Βάνης και Τ. Σολωμός.

Όπως αναφέρει το ethnoς.gr, σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, οι προβλέψεις για φέτος είναι ότι ο τζίρος θα κυμανθεί στα 21 εκατ. ευρώ από 17,756 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα προ φόρων καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ από 511.000 ευρώ πέρυσι.

newmoney.gr