Κατά ριπάς βολές για τη συμφωνία που έφερε ο δήμαρχος Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, δέχτηκε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο Τάσος Βάμβουκας

Για εμπορική συναλλαγή και όχι παραχώρηση, για προσυμφωνημένη πρόταση, για πλήρη καταπάτηση της απόφασης και βούλησης του δημοτικού συμβουλίου και για παρουσίαση ως επιτυχίας, της απλής εφαρμογής της νομοθεσίας σε σχέση με την παραχώρηση στρατοπέδων, κατηγόρησαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης τον δήμαρχο Χανίων.

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς η θέση των συμβούλων για την πρόταση που έφερε ο δήμαρχος Χανίων μετά από συνάντηση με τον κ. Καμμένο και αφορούσε στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έναντι ενοικίου. Στο συμβούλιο επίσης, τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι από την πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο μαρκοπούλου.

Ο κ. Βάμβουκας επικρίθηκε καθώς όπως αναφέρθηκε δεν πέτυχε κάτι πέρα από το να δεχτεί αυτό που ισχύει σαν νόμος για τις παραχωρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, τον κατηγόρησαν ότι δεν ακολούθησε και δεν διαπραγματεύτηκε επί της σαφούς πρότασης του δημοτικού συμβουλίου για πλήρη παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς προοπτική εκμετάλλευσης εμπορικής προκειμένου να “βγει” το ενοίκιο που θα πρέπει να δίνει ο δήμος στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Η πρόταση του δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με δύο “διαρροές”, αυτές του κ. Κεμεσίδη ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία και του κ Περάκη ο οποίος ψήφισε λευκό, αιτιολογώντας την ψήφο του, με το επιχείρημα οτι πρέπει να γίνουν κάποιες προσθήκες αλλά και οτι η δημόσια περιουσία δεν ανήκει στον στρατό.

Οι τοποθετήσεις

Τάσος Βάμβουκας

Εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και έγινε πλήρως σαφές από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας που είναι ιδιοκτήτης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, υπάρχουν 3 και μοναδικοί τρόποι για την παραχώρηση του στρατοπέδου, αποκλειόμενης κάθε άλλης περίπτωσης.

Οι 3 αυτοί τρόποι είναι οι εξής:

1 Μέσω καταβολής από δήμο Χανίων ενός ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) το οποίο δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας

2 Μέσω της παραχώρησης στον δήμο Χανίων ενός τμήματος του στρατοπέδου με το υπόλοιπο τμήμα να παραμένει στο ΤΕΘΑ με καθορισμένους όρους δόμησης προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί από το ΤΕΘΑ

3 Μέσω της αμοιβαίας μεταβίβασης κυριότητας, ανταλλαγής δηλαδή, του στρατοπέδου με οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Χανίων, ίσης αξίας.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για παραχώρηση του συνόλου της έκτασης, συμφωνήθηκε:

  • Το στρατόπεδο να παραχωρηθεί στο σύνολό του για 99 χρόνια με την ελάχιστη καταβολή τιμήματος ίσου του 5 % της αξίας του, το οποίο είναι μικρό λόγω του ότι βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης.
  • Το τίμημα δεν θα αυξάνεται με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, αλλά θα αυξάνεται ετησίως μόνο με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
  • Ο δήμος δεν θα επωμιστεί το κόστος μετεγκατάστασης.
  • Όσον αφορά στις χρήσεις του στρατοπέδου θα προκληθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με την κοινωνία. Οι χρήσεις αυτές θα ενσωματωθούν στην πρόταση του ΓΠΣ που θα συζητηθεί στο Δ.Σ. Θα γίνουν από τον δήμο Χανίων όλες οι διαδικασίες για την εκπόνηση του master plan.

Ο χανιώτικος λαός θέλει να τελειώνουμε με τα θέματα όχι να τα σέρνουμε μια ζωή. Η λέξη παραχώρηση χρησιμοποιείται πολύ σωστά, θα μπορούσε να είναι δωρεάν παραχώρηση ή παραχώρηση εναντι αντιτίμου. Δεν μπορούμε να γίνουμε εδώ νομοθετικό σώμα. Το θέμα είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει αυτό. Δεν θέλουν να το κάνει η παρούσα δημοτική αρχή. Είναι οι ευνοϊκότεροι όροι η παραχώρηση με το 5% και η απόφαση από τον στρατό να μην κρατήσει το στρατόπεδο και να το πολεοδομήσει. Τρέφεστε πολιτικά από τη στασιμότητα.

Δείτε την εισήγηση του δημάρχου με τους όρους της παραχώρησης

Γιάννης Τσουκάτος: Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνει χώρος πρασίνου. Δεν μπορούμε να πάρουμε θέση για το ενοίκιο. Πάγια θέση μας είναι παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα. Δεν έχουμε εικόνα για τα οικονομικά του δήμου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή θέση. Εκεί όμως που είμαστε κάθετα αντίθετοι είναι σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για να “βγάλουμε το ενοίκιο” να γίνουν εκεί φαραωνικά έργα. Οποιαδήποτε σκέψη για πολεοδόμηση του στρατοπέδου με στόχο την εκμετάλλευσή του θα μας βρει αντίθετους. 

Φώτης Ποντικάκης: Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων 

Οι στόχοι ήταν να παραχωρηθεί πλήρως το στρατόπεδο και να γίνει χώρος πρασίνο με ένα σχολείο μέσα χωρίς καμία πολεοδόμηση. 

Νάνσυ Αγγελάκη

Όλοι θέλουμε παραχώρηση. Δεν θέλουμε αντίτιμο, ανταλλαγή κα. Το ΓΠΣ μας επιτρέπει να το χαρακτηρίσουμε ως αστικό πράσινο 100%. Υπήρξε μια δέσμευση πρωθυπουργού και την πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων. Μας φέρατε έναν νόμο που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και τον παρουσιάζετε ως μεγάλη επιτυχία! Υπάρχουν κρυφές διαδρομές, κάνετε συνεντεύξεις και παραπλανείτε την τοπική κοινωνία χωρίς να την εκφράζετε. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Καταθέτουμε τη δική μας θέση ως παράταξη: Διεκδικούμε μαζί με τους πολίτες την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού. Την αδιαπραγμάτευτη κατά πλήρη κυριότητα και στο σύνολό του παραχώρηση του στρατοπέδου, με νομοθετική ρύθμιση και τη μετεγγραφή της έκτασης στο κτηματολόγιο όπως έγινε το 2012 με τους Αγίους Αποστόλους, τους τάφους των Βενιζέλων και της έκτασης του Ξενία. Την εναρμόνιση του ΓΠΣ για κοινωφελή χρήση του χώρου. Προτείνουμε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την εκ νέου διαπραγμάτευση με τον υπουργό.

Άρης Παπαδογιάννης

Όταν είχαμε παλιά πρόταση με παραχώρηση κατά κυριότητα του 82% δεν προχωρήσαμε γιατί ακούσαμε τότε όλα εκείνα τα κινήματα και συνταχθήκαμε με αυτά. Έχετε αποφάσεις του Δ.Σ. κάνετε συμφωνίες, βγαίνετε στα μέσα ενημέρωσης και καλείτε εκ των υστέρων τους επικεφαλής για να τους ενημερώσετε. Είχαμε ενημερωθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων μετά από μια διαδικασία προσυνεννόησης με προαπόφασης με τους 4 βουλευτές. Είχατε εξοπλιστεί με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και όμως εσείς πήγατε και εναρμονιστήκατε πλήρως με το πρόγραμμα του υπουργείου που ουσιαστικά αφορά πρόγραμμα του μνημονίου. Μας αναφέρατε εδώ τον νόμο που είναι μνημονιακός. Τι διαφορετικό πετύχατε από αυτό που λέει ο νόμος; Είναι πονηρές οι τακτικές που ξεκινήσατε, χωρίς να ξέρει ούτε η κοινότητα ούτε οι φορείς τίποτα, πήγατε στην Αθήνα έτοιμος για αυτό που είχε προαποφασιστεί. Λέτε να το πάρουμε και βλέπουμε χωρίς να ξέρουμε.

Γιάννης Σαρρής

Εάν κάνει κάποιος ιστορική αναδρομή για το τι προτάσεις έχουν έρθει στο Δ.Σ. θα δείτε ότι κοινός παρανομαστής ήταν ότι ένα ποσοστό πήγαινε για πολεοδόμηση. Ποιος έχει ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια για το στρατόπεδο; Τα κινήματα. Τον τελευταίο καιρό ξαναβιώσαμε το ίδιο πράγμα με τον δήμαρχο. Έγινε η προηγούμενη συνεδρίαση και πήραμε μια σημαντική απόφαση. Και η πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και η οικολογική πρωτοβουλία θεωρεί ότι καταρχήν είναι μια νίκη αυτό που έγινε. Ένα βήμα προς τα μπρος. Συνειδητοποιείτε όλοι ότι για πρώτη φορά μπορούν να ανοίξουν οι πύλες του στρατοπέδου στους πολίτες, όλου του στρατοπέδου; Αν πείτε ότι δεν είναι δικό μας αλλά για 99 χρόνια, θα μου πείτε ότι μετά από 99 χρόνια θα το ξαναπάρει ο στρατός. Και όλα αυτά τα χρόνια θα είμαστε εμείς μέσα. Μπορούμε να αλλάξουμε το ενοίκιο αυτό; Και βέβαια μπορούμε αλλά να είμαστε μέσα στο στρατόπεδο. 

Νίκος Παπαντωνάκης

Επειδή πιθανόν κ. δήμαρχε να έχετε Αλτσχάιμερ, σας διαβάζω ότι είχατε πει ότι η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει την παραχώρηση του χώρου στον δήμο χωρίς υποσημειώσεις. Δεν υπάρχει πρόταση παραχώρησης. Για πρώτη φορά κινδυνεύει δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει το στρατόπεδο σε οικονομικά συμφέροντα. Και αν δεν το κάνετε θα σας το πάρει πίσω. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίσατε άλλα και τώρα έρχεστε να ψηφίσετε άλλα. Τη μια ο δήμαρχος είναι με τα κινήματα και την άλλη με τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Ένας στους τέσσερις συμφωνεί μαζί σας.

Σεραφείμ Ρίζος

Ζητάτε να σας παραχωρήσουμε εν λευκώ από εδώ και πέρα τους χειρισμούς και η πρωτοβουλία των κινήσεων πολιτών να περάσει σε άλλα χέρια. Μέσα σε 20 μέρες γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Πήγατε και διαπραγματευτήκατε μαζί με τους 4 βουλευτές των Χανίων που έχουν περάσει πολιτικά από την άλλη πλευρά και μας φέρατε μια πρόταση με την έννοια του ανταλλάγματος. Μας φέρατε master plan και ανοιχτό το θέμα για το αν θα μας το εγκρίνουν. Έχουμε όμως ψηφίσει για το τι θέλουμε. Πράσινο. Άλλο ενοικίαση άλλο παραχώρηση. Μην παίζετε με τις λέξεις. Έρχεστε να μας θέσετε σαν θέσφατο ότι πρέπει να τους πληρώνουμε. 

Μερικές από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων

Δημήτρης Λειψάκης

Κύριε Δήμαρχε, αλλάξτε τη λέξη παραχώρηση με τη λέξη εμπορική σχέση. Αν έρθετε σπίτι μου και μείνετε δωρεάν για 99 χρόνια τότε σας το παραχωρώ. Αν σας παίρνω ενοίκιο τότε έχουμε εμπορική συναλλαγή.

Χρυσούλα Χατζηδάκη

Θεωρείτε επιτυχία που άλλα σας δώσαμε στο χέρι και άλλα μας φέρατε; Γιατί δεν προβήκατε σε αλλαγή νομοθετικής ρύθμισης όπως το κάναμε εμείς το 2012 για τους Αγίους Αποστόλους; Γιατί ο κ. Σταθάκης υπέγραψε την ίδια συμφωνία στην Καλαμαριά με ΦΕΚ 30/18; Τι κάνει ο Χανιώτης βουλευτής; Μας κοροϊδεύει. 

Μαρία Κοκκινάκη

Δεν εντόπισα τους ευνοϊκούς όρους που αναφέρετε. Μιλάμε για μια νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται στο σύνολό της.  Δεν συμφωνήθηκε κάτι ευνοϊκό. Ονομάζετε μάλιστα, την απλή εφαρμογή ενός νόμου, τεράστια επιτυχία! 

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης

Δεν ξέρω καμία σοβαρή εταιρεία ή επιχείρηση να ζητά μίσθωση πριν να κάνει ένα master plan. Το πήρε ο στρατός με όποιον τρόπο το πήρε και την επόμενη μέρα το έδωσε σε ένα ταμείο, το ΤΕΘΑ, τα μέλη του οποίου θα επωφεληθούν από τα χρήματα. Δεν θα είναι στο δημόσιο συμφέρον. Δεν δέχομαι την περιουσία των Χανιωτών να πάει σε κανένα ταμείο νομικών προσώπων.

Μανώλης Μαυρεδάκης

Πώς οι ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν αυτό το ακίνητο; Το αγόρασαν ή το κατέλαβαν; Όταν μπήκαν οι Γερμανοί το κατέλαβαν και μετά που έφυγαν το κατέλαβε ο στρατός. Άρα ανήκει στην κοινωνία και σε αυτή πρέπει να αποδοθεί.

Βαρβάρα Περράκη

Είναι ζήτημα που δεν χωρά στη λογική άσπρο μαύρο αλλά στην αξιοποίηση μιας ευκαιρίας με όλα τα χαρτιά ανοιχτά. Οφείλουμε να ξεκολλήσουμε από μικροπαραταξιακές τακτικές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των χαμένων ευκαιριών. Ας δούμε το δάσος και όχι το δέντρο.

Μανώλης Κεμεσίδης

Κ. Σαρρή αν ήταν άλλη κυβέρνηση και ήταν με ενοίκιο δεν θα το ψηφίζατε. Επίσης, να σας πω ότι βάσει άρθρου γίνεται τοπικό δημοψήφισμα. Εγώ δεν το ψηφίζω. Θα ψήφιζα με έναν όρο, να μου στείλει το υπουργείο το master plan. Να ξέρω τις χρήσεις. Υπάρχει δικαίωμα δόμησης για παράδειγμα για σχολείο; 

Γιώργος Κουκλάκης

Δεν συμμερίζομαι τη θριαμβολογία. Δεν θα μιλήσω για τους 4 βουλευτές που επιτέλους για πρώτη φορά, δόξα τω Θεώ, ήταν παρόντες. Δεν εμπιστεύομαι και το λέω κατηγορηματικά τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπ. Εθνικής Άμυνας. Όμως, πιστεύω ότι σήμερα ο δήμαρχος κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Κατερίνα Βουτετάκη

Μιλάμε για ενοικίαση και όχι για παραχώρηση. Εξετάσατε αν όντως ανήκει στον στρατό; Μιλάτε για ένα master plan με πολλά αδιαφανή σημεία. Μπαίνουν πολλά ερωτηματικά. Όλοι θέλουν να πάρει το στρατόπεδο η κοινωνία, αλλά οι όροι δεν μετράνε;

Μηνάς Βουλγαρίδης

Σήμερα έχουμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Θα αποδεχτούμε την ισχύουσα νομοθεσία ή όχι; Αν δεν την δεχτούμε σημαίνει ένα πράγμα. Νέους μακροχρόνιους αγώνες μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία. Με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορούμε να βρουμε κάτι καλύτερο από αυτό που προτάθηκε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook