Στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην επιτραπεί η συνέχιση των έργων που έχουν εξαγγελθεί στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου για την δημιουργία πάρκινγκ από τον δήμο Χανίων προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες περίοικοι

Με ανακοίνωση τους οι δικηγόροι των κατοίκωνπου κατέθεσαν την αίτηση προσωρινής διαταγής, Γιώργος Στυλιανάκης, Γιάννης Νικολιδάκης προχώρησαν σε συγκεκριμένες διευκρινήσεις. Συγκεκριμένα οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης της αίτησης παρέστη ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος υποστήριξε ότι ο δήμος «ούτε σκόπευε ούτε σκοπεύει να προχωρήσει σε χρήση του χώρου σαν χώρο στάθμευσης οχημάτων» ενώ συμπλήρωσε ότι «οι αιτούντες απομόνωσαν μία φράση του από παλαιότερη δήλωσή του και την επισείουν σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων». Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι ο δικαστής έκανε δεκτά όσα είπε ο δήμαρχος. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν ο δικαστής σημείωσε ότι οι εργασίες προς το παρόν δεν δείχνουν την κατασκευή πάρκινγκ αλλά αν σε περίπτωση στο μέλλον αυτό αλλάξει θα επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι «την 14η Μαρτίου έλαβε χώρα η συζήτηση της Αίτησης των περιοίκων για χορήγηση Προσωρινής Διαταγής, που συμπεριλαμβανόταν ως αίτημα στην κατατεθειμένη από 12 Μαρτίου αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μην επιτραπεί η συνέχιση των εξαγγελθέντων έργων, για την δημιουργία χώρου στάθμευσης και να απαγορευθεί η χρήση αυτή από τον Δήμο Χανίων, αφού οι συνεχιζόμενες αυτή την περίοδο εργασίες είναι προφανές για τους περιοίκους ότι υλοποιούν χώρο στάθμευσης και όχι τον θεσμοθετημένο κατόπιν μελέτης χώρο πράσινου.

Προς αποφυγή παρερμηνειών για την διαδικασία της  αίτησης χορήγησης προσωρινής διαταγής και την έκβαση αυτής και για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις από την πλευρά του Δήμου Χανίων αναφέρουμε συνοπτικά τα παρακάτω:

Στην εκφώνηση της υπόθεσης εμφανίστηκε προσωπικά ο κ. Δήμαρχος Χανίων, ο οποίος, προκειμένου να ματαιώσει την έκδοση Προσωρινής Διαταγής και χωρίς να εισφέρει οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο πλην της επίσημής δήλωσής του ως νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου , δήλωσε ρητά στον Δικαστή ότι ο Δήμος ούτε σκόπευε ούτε σκοπεύει να προχωρήσει σε χρήση του χώρου του τ. Στρατοπέδου σαν τέτοιου στάθμευσης οχημάτων και ότι οι αιτούντες απομόνωσαν μία φράση του από παλαιότερη δήλωσή του και την επισείουν σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Επίσης ανέφερε ότι όλες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και πραγματοποιούνται και τώρα αφενός είναι νόμιμες και αφετέρου έχουν σκοπό την προετοιμασία της χρήσης του χώρου ως χώρου συγκεντρώσεως κοινού, παιδικής χαράς κλπ. Με άλλη διατύπωση δηλαδή ισχυρίστηκε ότι οι αιτούντες προβάλλουν ανακρίβειες και ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πάρκινγκ αλλά πάρκο.

Με την δήλωση αυτή που διατυπώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο και τόνο ο  κ. Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων  που διεξήγαγε την ακροαματική διαδικασία της αίτησης προσωρινής διαταγή , τελικά επείσθη κατόπιν της επίσημης δηλώσεως του Δημάρχου ότι οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται, προς το παρόν δεν αποδείχθηκε ότι στοχεύουν σε χρήση χώρου στάθμευσης, αλλά όταν και εάν αργότερα αποδειχθεί εναργέστερα κάτι τέτοιο, οπωσδήποτε δε εφόσον αρχίσει η λειτουργία χώρου στάθμευσης, η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί και πάλι του θέματος, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς θα γίνει στις 14-5-2024 οπότε και θα συζητηθεί και μάλιστα δημόσια η κύρια Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων των περιοίκων. Αυτή είναι η έννοια της απόφασης που εκδόθηκε και μάλιστα όχι μόνο το Δικαστήριο θεώρησε μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι δεν απαιτείται ειδική προσωρινή προστασία μέχρι την συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την δημιουργία χώρου στάθμευσης αλλά και ο Δήμος δεσμεύεται από την δήλωση αυτή του Δημάρχου να μην τον υλοποιήσει. Είναι προφανές ότι το Δικαστήριο λαμβάνει ως σοβαρές τις δηλώσεις του Δημάρχου θεωρώντας τις δεσμευτικές, προτάσσοντας εύλογα την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στην Διοίκηση , την οποία οι περίοικοι έχουν προ πολλού απολέσει και είναι δυσχερές να την ανακτήσουν.   

Οι εντάσεις και ανοίκειες συμπεριφορές που έλαβαν χώρα κατά τη συζήτηση δεν ενδιαφέρουν τους περιοίκους, διότι το θέμα δεν είναι προσωπικό.  Αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι αν οι επίσημες εξαγγελίες του παρελθόντος για την δημιουργία πάρκινγκ, εξαλείφθηκαν από μια προφορική δήλωση του Δημάρχου κατά την συζήτηση της προσωρινής διαταγής την 13-3-2024 και αν επαναληφθούν δημόσια πριν ή κατά την 14-5-2024 και, βεβαίως, κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες , που επιθυμούν το πράσινο και την νομιμότητα για το χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα συνεχίσουν να τα επιδιώκουν με κάθε νόμιμο τρόπο».

Με εκτίμηση

Γιώργος Στυλιανάκης, Γιάννης Νικολιδάκης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook