Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά και την πρόληψη: οι Έλληνες μπορεί να γνωρίζουν ότι με τις προληπτικές εξετάσεις κερδίζουν χρόνια ζωής, παρόλα αυτά δεν κλείνουν ραντεβού με τον γιατρό τους καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία την τελευταία πενταετία, έχουν μειωθεί σημαντικά οι επισκέψεις των ασθενών σε γυναικολόγους και οδοντιάτρους, ενώ παράλληλα η τρόικα έχει αναγκάσει τους Έλληνες να γυρίζουν την πλάτη τους στις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους εκφράζουν έντονη ανησυχία, δεδομένου μάλιστα ότι περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες πάσχουν από χρόνια νοσήματα, συνεπώς χρειάζονται τακτική παρακολούθηση ώστε να μην χειροτερέψει η κατάσταση τους.

Παράλληλα όμως, η απουσία πρόληψης αυξάνει σημαντικά και το κόστος στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, αφού η αδυναμία της πρόληψης έχει συχνά ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ασθενών, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση τους να είναι πιο δαπανηρή.

Τα συμπεράσματα αυτά υπογράμμισαν οι καθηγητές κ.κ. Γιάννης Κυριόπουλος και Γιώργος Λυρίτης και ο ερευνητής κ. Κώστας Αθανασάκης, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία έρευνας για το κόστος της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα, την οποία διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Οστεοπόρωση

\"http://www.wastrongbones.org/Resources/Pictures/osteoporosis.jpg\"«Ακριβά» κοστίζει η οστεοπόρωση, τόσο στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από την συγκεκριμένη νόσο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία: σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ το μέσο ετήσιο κόστος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών αγγίζει τα 1.384,67 ευρώ και φτάνει τα 2.027,46 ευρώ (στην περίπτωση των ασθενών που έχουν υποστεί κάταγμα κατά το παρελθόν).

Τα δεδομένα αυτά κάνουν τον καθηγητή κ. Λυρίτη να επισημαίνει ότι η οστεοπόρωση είναι μία ιδιαίτερα δαπανηρή πάθηση για το σύστημα υγείας, ιδίως εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως και εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Είναι ενδεικτικό ότι η εμφάνιση ενός κατάγματος αυξάνει έως και κατά 300% περίπου το μέσο ανά ασθενή ετήσιο κόστος, ιδίως στην περίπτωση των καταγμάτων ισχίου, όπου η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη σημαντικότερη μεταβλητή κόστους.

Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο κόστος αντιμετώπισης του κατάγματος ισχίου, του κλινικού σπονδυλικού κατάγματος και του κατάγματος καρπού υπολογίστηκε σε 4.334,27 ευρώ, 2.723,27 ευρώ και 1.731,35 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook