Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα μειώθηκε στην Ιταλία πέρυσι περίπου στα 61,5 δισ. ευρώ, (έναντι 67 δισ. ευρώ για όλο το 2010), ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση υπολόγιζε στα τέλη του 2011 ότι το δημόσιο έλλειμμα για όλο το δωδεκάμηνο θα διαμορφωνόταν στα 64,8 δισ. ευρώ.

«Εξοικονομήσαμε πέρυσι, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του δημοσίου, 5,5 δισ. ευρώ», τόνισε πηγή του υπουργείου Οικονομίας.

Η θετική αυτή έκπληξη -που στην Ελλάδα δεν συνέβη ποτέ- αποδίδεται σε συνδυασμό καλύτερης της αναμενόμενης εξέλιξης στον τομέα των δημοσίων εσόδων και της μείωσης, που επιτεύχθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα στις δημόσιες δαπάνες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει η αναλογία του ελλείμματος αυτού ως προς το ΑΕΠ, δεδομένου ότι το ιταλικό ΑΕΠ για το 2011 από την Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στην οριστική μορφή του όχι νωρίτερα από το μέσον του Μαρτίου φέτος.

Προσωρινά πάντως, η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα αντιπροσωπεύσει, για όλο το 2011, το 3,9% του ιταλικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι χρηματαγορές συνεχίζουν να αντιδρούν νευρικά στο ότι το δημόσιο χρέος γειτνιάζει στο 120% του ΑΕΠ της Ιταλίας.

Το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών αναφέρει ότι από την ιταλική κυβέρνηση παρασχέθηκε δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα 4 δισ. ευρώ το 2010 και άλλα 6 δισ. ευρώ πέρυσι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook