Οι ξηροί καρποί έχουν παρουσιαστεί ως μια «ανθυγιεινή τροφή»  λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών δρα προστατευτικά κατά της στεφανιαίας νόσου.

Οι ξηροί καρποί από μόνοι τους φαίνεται να βοηθούν στη μέτρια μείωση της χοληστερόλης αλλά όταν συνδυάζονται και με άλλα υγιεινά τρόφιμα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά. Η κατανάλωση συγκεκριμένων ξηρών καρπών όπως, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και καρύδια, θα μπορούσε να μειώσει των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πρόσφατα ερευνητές από το πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια , δημοσίευσαν μια μετα-ανάλυση 25 ερευνών  που εξέταζαν την κατανάλωση ξηρών καρπών και τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Βρήκαν πως οι άντρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 50 γρ ανάλατων ξηρών  καρπών την ημέρα, μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά μέσο όρο περίπου 10 mg/dl.

Είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη. Τα ω-3 λιπαρά που εντοπίζονται στα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν από αρρυθμίες. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αργινίνη, μια ουσία που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Άλλες θρεπτικές  ουσίες των ξηρών καρπών, όπως οι φυτικές ίνες και  η βιταμίνη Ε , μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αποφύγετε παρ' όλα αυτά τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση. Τέλος μην προσθέσετε απλά ξηρούς καρπούς στη συνήθη διατροφή σας χωρίς να κάνετε κάποιες προσαρμογές. Αντικαταστήστε μερικές από τις θερμίδες που καταναλώνετε συνήθως με ξηρούς καρπούς (αφού 1 χούφτα καρύδια αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες) και το ακόρεστο λίπος των ξηρών καρπών για μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής σας.

Οι ξηροί καρποί μπορεί να  μην αποτελούν από μόνοι τους το φάρμακο  για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά προσθέτοντας  30 γρ ανάλατων ξηρών καρπών σε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, μπορεί να είστε ένα βήμα πιο μακριά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ελένη Ν. Φουσέκα
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα