Απώλεια 50.000 μονάδων αίματος διαπιστώνεται εφέτος στα αποθέματα της εθνικής μας «δεξαμενής». Πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται κάτω από το όριο ασφαλείας σε ό,τι αφορά την επάρκειά τους σε αίμα, ιδίως εκείνο που προσφέρεται από τους εθελοντές αιμοδότες, γεγονός που θέτει σε ομηρία τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς και οδηγεί σε αναβολές εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις.

Την δραματική κατάσταση επιτείνουν οι συνεχείς ακυρώσεις των προγραμματισμένων αιμοληψιών από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων λόγω έλλειψης είτε προσωπικού είτε πόρων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται 106 σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών σε όλη τη χώρα.

«Η έλλειψη αίματος το επόμενο διάστημα θα είναι τραγική και έξω από κάθε πρόβλεψη, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των πολυμεταγγιζόμενων συνανθρώπων μας αλλά και την αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων» τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΑ, που όπως αναφέρουν κατακλύζονται καθημερινά από δραματικές εκκλήσεις των κατά τόπους Συλλόγων Αιμοδοτών αλλά και των Υπηρεσιών του ΕΣΥ για τη στήριξη της αιμοδοσίας.

Στον αέρα οι αιμοληψίες των αρμοδίων Υπηρεσιών

«Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ακυρώνονται οι προγραμματισμένες αιμοληψίες τα Σαββατοκύριακα» επισημαίνει η ΠΟΣΕΑ, ενώ «πολλές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν πραγματοποιούν, λόγω ελλείψεως προσωπικού, αιμοληψίες καθημερινά τα απογεύματα».

Είναι ενδεικτική η επιστολή του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ημαθίας που ενημερώνει με επιστολή του την Ομοσπονδία ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας και το τμήμα Αιμοδοσίας του δεν μας καλύπτουν πλέον με γιατρό τα σαββατοκύριακα για τις Αιμοδοσίες μας. Επειδή ο Δήμος μας είναι κατ' εξοχήν αγροτικός αδυνατούμε να κάνουμε Αιμοδοσίες τις καθημερινές όπως θέλει το Γ. Ν. Βεροίας για οικονομικούς κατά τα λεγόμενά τους λόγους, διότι θα έχει πλήρη αποτυχία».

Τραγική κατάσταση επικρατεί και στο νομό Κορινθίας. Όπως μαρτυρά σχετικό έγγραφο, η κινητή μονάδα αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό λόγω παλαιότητας. Αναφέρεται ότι λόγω βλάβης της κινητής μονάδας το πρόγραμμα των προγραμματισμένων αιμοληψιών του περασμένου τριμήνου καθυστέρησε σημαντικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χάθηκαν πολύτιμες μονάδες αίματος.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Δωδεκάνησα όπου διαπιστώνεται πρόβλημα ασφαλούς λειτουργίας του σταθμού αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Ρόδου. «Λόγω ελλείψεως προσωπικού δεν θα γίνονται πλέον οι προγραμματισμένες εξορμήσεις για εθελοντική αιμοδοσία σε συλλόγους, στρατό, χωριά και νησιά» όπως αναφέρει στο υπ’ αριθμόν 29072/29-12-2010 έγγραφό του ο υπεύθυνος γιατρός της Αιμοδοσίας.

Η τακτική αυτή άρχισε να υλοποιείται το περασμένο έτος, αλλά ως φαίνεται βρίσκεται στο απόγειό της το τρέχον έτος. Πάντως, το 2010 καταγράφεται μείωση της εθελοντικής αιμοδοσίας της τάξεως του 10% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη -ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά τουλάχιστον 50.000 φιάλες αίματος στο εθνικό απόθεμα των περίπου 650.000 μονάδων αίματος που απαιτούνται για τις ανάγκες του πληθυσμού.

protothema.gr