Η συζήτηση για την αύξηση του μεγέθους του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας θα οδηγήσει μόνο σε νέες εικασίες και αβεβαιότητα, δήλωσε σήμερα – Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

\”Η συζήτηση για το αν το τείχος προστασίας χρειάζεται 100 δισ. ή 200 δισ. ευρώ επιπλέον, οδηγεί μόνο σε νέες εικασίες και αβεβαιότητα\”, δήλωσε ο Schaeuble στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί σχεδιάζουν να συζητήσουν σήμερα και αύριο το πώς θα αυξηθεί το μέγεθος του τείχους προστασίας πέρα από τα 500 δισ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη ήδη διαθέτει ένα τείχος προστασίας ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ εάν τα κεφάλαια των 500 δισ. ευρώ από το μόνιμο ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προστεθούν με τα υφιστάμενα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Σε ομιλία του την Πέμπτη ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ένα τείχος προστασίας με 800 δισ. ευρώ είναι αρκετό.

Τα σχόλια του δείχνουν ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για να ενισχυθεί το τείχος προστασίας της Ευρώπης.

Η Γερμανία είναι \”κατά\” του συνδυασμού του ESM και του EFSF, δήλωσε σήμερα – Παρασκευή. Η απροθυμία της Γερμανίας να επεκτείνει περαιτέρω το ταμείο διάσωσης την βάζει σε πορεία σύγκρουσης με άλλες χώρες αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γερμανία συνεισφέρει τα περισσότερα κεφάλαια στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Francois Baroin δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία – η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή στα ταμεία διάσωσης – θα πιέσει για ένα τείχος προστασίας που θα έχει συνολικό μέγεθος περίπου 1 τρισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το τείχος τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Ο Σόιμπλε εξήρε παράλληλα την \”τεράστια προσπάθεια\” στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία για να ξεπεράσουν την κρίση χρέος. Η ισπανική και η ιταλική κυβέρνηση έχουν επίσης σημειώσει \”μεγάλες επιτυχίες\”, ενώ και η Γαλλία έχει δρομολογήσει σημαντικά μέτρα, πρόσθεσε.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook