Υπεράκτιους προορισμούς ανακάλυψαν οι Έλληνες καταθέτες τα τελευταία χρόνια που άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ώστε να εμπιστευθούν και να κατοχυρώσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν προμηθευτεί και κάρτες αναλήψεων που εκδόθηκαν στις offshore χώρες και τις οποίες χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, έχοντας με αυτόν τον τρόπο άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Αυτό όμως ήταν και το στοιχείο που τους «πρόδωσε» στις ελληνικές φορολογικές αρχές, οι οποίες τώρα προχωρούν σε ελέγχους «πόθεν έσχες» χιλιάδων προσώπων.

«Βλέποντας μπροστά», ήδη από το 2008, πολλοί καταθέτες βγήκαν προς αναζήτηση «φορολογικών παραδείσων», ώστε να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Ελβετία προς αποφυγήν φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και δημοσιοποίησης προσωπικών τους στοιχείων. Επιπλέον, στην κίνησή τους αυτή τους οδήγησε ο φόβος τους για την πτώχευση της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή, η οποία θα εξανέμιζε τις όποιες καταθέσεις.

Κάπως έτσι, άρχισε και η ηλεκτρονική «απόδραση» πολλών εκατομμυρίων προς προορισμούς όπως τα νησιά Κέιμαν, το Γιβραλτάρ, η νήσος Μαν, η νήσος Τζέρσεϊ κ.ο.κ..