Το γεγονός ότι η συμφωνία που πέτυχε η Μαδρίτη με την ΕΕ θα αναζωπυρώσει το ελληνικό αίτημα για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Αναλυτικά το ρεπορτάζ του περιοδικού:

Η Ισπανία δεν θα καταφύγει στον μηχανισμό διάσωσης, αλλά θα ζητήσει δανειακή βοήθεια για τις τράπεζές της – έτσι τουλάχιστον θεωρεί η ισπανική κυβέρνηση και δεν θέλει να εκπληρώσει αυστηρούς όρους για τη βοήθεια. Η ΕΕ βέβαια βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, αλλά οι Έλληνες άκουσαν προσεκτικά και τώρα ζητούν νέες διαπραγματεύσεις για το δικό τους πακέτο βοήθειας.

Η συμφωνία που πέτυχε η Μαδρίτη αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο επεβλήθη σε αντάλλαγμα της βοήθειας, είναι αποτυχημένο, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει κατά βάση τους όρους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Η συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη δημιουργεί για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη νέες προοπτικές», τόνισε. Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά: Ο τρόπος που έδρασε η ισπανική κυβέρνηση δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει περισσότερα από τις διαπραγματεύσεις παρά από τη ρήξη με τους δανειστές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, απορρίπτει όμως τους σκληρούς όρους του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, με τους οποίους οι διεθνείς δανειστές έχουν συνδέσει δεσμευτικά τη χρηματοδοτική στήριξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος θεωρεί τους όρους της βοήθειας προς την Ισπανία απόδειξη του ότι η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. «Επεξεργάζονται ένα τείχος πυροπροστασίας, για να είναι έτοιμοι για όλα όσα τυχόν συμβούν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Βενιζέλος.

Κύκλοι της ΕΕ συζητούν ήδη, για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και να διενεργούνται συνοριακοί έλεγχοι κεφαλαίων.

Παρά την κατά βάση συμφωνία για τη βοήθεια δισεκατομμυρίων προς τις ισπανικές τράπεζες, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook