«Θα καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» αναφέρουν οι πρόεδροι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι σε κοινή γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι τονίζουν ότι θα επιβεβαιώσουν και πάλι στους εταίρους τη δέσμευσή τους να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ καθώς και ότι θα τους καλέσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους «δίνοντας ισχυρή ώθηση για την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας».

Οντάς προετοιμασμένοι να δεχθούν τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους, οι κ.κ. Ρόμπεϊ και Μπαρόζο ξεκαθαρίζουν πως θα επιβεβαιώσουν «ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δοθεί μια συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους, με την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ευάλωτων χωρών, τη στήριξη της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διαφοροποιημένης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την ενίσχυση των οικονομικών τειχών προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τη χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ».

Παράλληλα, γνωστοποιούν ότι θα ενημερώσουν τους εταίρους της ΕΕ για τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί «για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, σε βαθμό ισάξιο με τη νομισματική ένωση».

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα καλέσουν τους εταίρους της ομάδας G20 να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας ισχυρή ώθηση για την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη που πρόκειται να εγκριθεί από τους ηγέτες του G20, θα πρέπει να είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ισόρροπων δεσμεύσεων από όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook