Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης υπέβαλλε έκκληση στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, με την οποία ζητά να δει με «ευαισθησία» τα αιτήματα Ελλήνων πολιτών να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Τον τελευταίο καιρό ομογενειακοί φορείς κατακλύζονται από αιτήματα Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. Το θέμα έχει περίοπτη θέση και στην επίσημη ιστοσελίδα της ομογενειακής εφημερίδας της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος» με ειδικό αφιέρωμα που περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο.

Λόγω των προϋποθέσεων μετανάστευσης που ισχύουν σήμερα, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον από την Ελλάδα να πάρει βίζα για να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Εξαίρεση αποτελούν μόνο άτομα που έχουν σχέση με την Αυστραλία (π.χ. έχουν γεννηθεί σε αυστραλιανό έδαφος ή είναι παιδιά Αυστραλών πολιτών).

Με την παραίνεση της ομογενειακής εφημερίδας, ο «Νέος Κόσμος» η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ανταποκρινόμενη πήρε την πρωτοβουλία να θέσει το θέμα στις αυστραλιανές Αρχές μέσω του προέδρου της κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη .

Ο κ. Παπαστεργιάδης, εμφανίστηκε ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Γερουσίας για τον Πολυπολιτισμό, όπου διατύπωσε τις θέσεις της Κοινότητας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε το αίτημα να διευκολυνθεί και πάλι η μετανάστευση από την Ελλάδα.

Τα μέλη της επιτροπής (τρεις Εργατικοί γερουσιαστές και τρεις Φιλελεύθεροι), ανέφεραν ότι γνωρίζουν το όλο θέμα και εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Ελληνική Κοινότητα για την πιθανή αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης απέστειλε και σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, όπου θέτει ξανά το όλο ζήτημα, ζητώντας παράλληλα και προσωπική συνάντησή μαζί του.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε σας εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΕΟΚΜΒ ), τον μεγαλύτερο από πλευράς μελών ελληνικό οργανισμό στο Νότιο Ημισφαίριο, με πολλές χιλιάδες μέλη και ένα δίκτυο που συνεργάζεται με περισσότερες από 120 ελληνικές οργανώσεις στη πολιτεία της Βικτώριας.

Από το 1897 που ιδρύθηκε η ΕΟΚΜΒ, ο οργανισμός μας έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παροχή βοήθειας προς τους Έλληνες μετανάστες σχετικά με την άφιξη και την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής μεταναστευτικής περιόδου, ο οργανισμός μας ήταν ένα από τα κύρια κέντρα βοήθειας νεοαφιχθέντων μεταναστών από την Ελλάδα.

Όπως προφανώς γνωρίζετε, η σημερινή ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, γεγονός το οποίο έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες.
Η ΕΟΚΜΒ κατακλύζεται σε καθημερινή βάση με ερωτήσεις και αιτήματα για βοήθεια από Έλληνες πολίτες όσον αφορά τη μετανάστευση τους στην Αυστραλία. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν είναι προσοντούχοι και με την ανάλογη κατάρτιση. Η συνεισφορά των εξειδικευμένων αυτών μεταναστών θα είναι προς όφελος της Αυστραλίας, τόσο από πλευράς γνώσεων όσο και για την οικονομική της ανάπτυξη, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη αξιοποίηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και περεταίρω αύξηση ροής νέων γνώσεων.

Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα αναζήτησης εξειδικευμένων μεταναστών από την Ελλάδα θα ήταν χρήσιμη και μια επένδυση για την Αυστραλία και, συνεπώς, το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από το Υπουργείο σας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ζητούμε μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για να συζητήσουμε τα προαναφερθέντα θέματα εκτενέστερα.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Παπαστεργιάδης
Πρόεδρος
».

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook