Όταν βρεθεί νεκρό ζώο σε κάποια ακτή της χώρας μας, η ερευνητική ομάδα της MΟm προσπαθεί να μεταβεί άμεσα στην περιοχή, για να πραγματοποιήσει νεκροψία και να διαπιστώσει την αιτία θανάτου.

Νεκροψία πραγματοποιείται όταν η κατάσταση αποσύνθεσης του ζώου επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια θανάτου και φυσικά όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή.

Στην αντίθετη περίπτωση, σε συνεργασία με τα τοπικά λιμεναρχεία, τους αγροτικούς κτηνιάτρους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, η ερευνητική ομάδα της MΟm μαζεύει όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία και δείγματα. Και επειδή οι ενδείξεις δεν αποτελούν αποδείξεις, το να βγάλει κανείς συμπέρασμα για τα αίτια θανάτου δεν είναι πάντα εύκολο αν και πολλές φορές είναι δυστυχώς αυτονόητο…

Όταν στις 16 Φεβρουαρίου η MΟm ειδοποιήθηκε για δύο νεκρά ζώα, το ένα στην παραλία Αχλάδι στη Βόρεια Εύβοια και το άλλο στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, αποφάσισε να πάει στην Εύβοια μιας και, από τις φωτογραφίες που έστειλαν άμεσα τα λιμεναρχεία, το ζώο στην Κυπαρισσία ήταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης ενώ είχε ειδοποιηθεί και ο αγροτικός κτηνίατρος για να κάνει αυτοψία.

Φθάνοντας λοιπόν στην Εύβοια η ερευνητική ομάδα της MΟm διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα νεαρό θηλυκό, σε εξαιρετικά καλή διατροφική κατάσταση. Το ζώο έφερε τραύματα από σκάγια στο κεφάλι. Παρ’ όλα αυτά η οργάνωση πραγματοποίησε πλήρη νεκροψία με βάση το σχετικό πρωτόκολλο, έχοντας βέβαια κατά νου ότι πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης.

Γρήγορα είδε ότι η οδοντοφυΐα δεν είχε ολοκληρωθεί και συνεπώς επρόκειτο για ένα νεαρότερο ζώο απ’ ότι είχε θεωρηθεί αρχικά. Οι ερευνητές της Mom άρχισαν να προβληματίζονται όταν παρατήρησαν ότι ο οισοφάγος ήταν γεμάτος με ένα άσπρο πηχτό υγρό, και έτσι όταν άνοιξαν το στομάχι περιμένοντας να αντικρίσουν, όπως συνήθως, τα «κλεμμένα» από δίχτυ ή παραγάδι ψάρια, το κίνητρο δηλαδή του φόνου, συνέλλεξαν περίπου 1 λίτρο γάλα. Το ζώο ακόμα θήλαζε. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχε λόγος! Μήπως υπάρχει ποτέ λόγος για να πυροβολήσει κανείς μια φώκια επειδή τρώει ψάρια;

Από τι πεθαίνουν οι φώκιες στην Ελλάδα; Όταν τα περισσότερα νεκρά που αναφέρονται δεν έχουν καν ενηλικιωθεί, όταν βρίσκονται σε εξαιρετική διατροφική κατάσταση, όταν το μοναδικό περιστατικό όπου έχει βρεθεί, επιβεβαιωμένα, ιός σε ζώο ήταν το 1996. Όταν, με λίγα λόγια, στις ελληνικές θάλασσες ζει και αναπαράγεται ένας υγιής πληθυσμός, από τι πεθαίνουν;

Την επόμενη μέρα ήρθε και η έκθεση αυτοψίας από την Κυπαρισσία: Βίαιος θάνατος που προκλήθηκε από τραύματα στο κεφάλι. Επρόκειτο και πάλι για ένα νεαρό ζώο.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook