Αρνητική ήταν η απάντηση της ΟΤΟΕ στην απαίτηση των διοικήσεων για μειώσεις αποδοχών στα κατώτατα επίπεδα των μισθών. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας προκλητική τη μείωση μισθών που ζητούν οι διοικήσεις και σημειώνοντας πως τα ελάχιστα επίπεδα που καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση «δεν επιδέχονται περαιτέρω συρρίκνωση».

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ την Τετάρτη επικύρωσε έτσι την απάντηση που είχε δώσει διοικήσεις των τραπεζών η διαπραγματευτική ομάδα στην συνάντηση των δύο πλευρών την 1η Απριλίου.

Το αίτημα των διοικήσεων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ήταν μειώσεις των βασικών αποδοχών που προσεγγίζουν το 10% (μείωση 5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου, ανά τριετία βηματισμό του ενιαίου μισθολογίου και της πολυετίας, «που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις που υπερβαίνουν αθροιστικά το 5%»).

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ επισημαίνει «την ανάγκη υπογραφής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που αποτελεί τον υπ\’ αριθμόν ένα στόχο του κλάδου, διεκδικώντας αποφασιστικά την προστασία της απασχόλησης στις Τράπεζες και την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, ο οποίος αμφισβητείται από τους τραπεζίτες με πρόσχημα τις επιταγές του μνημονίου και τις εντολές της τρόικας».

Στη κατεύθυνση αυτή, η ΟΤΟΕ αναφέρει πως «θα αντισταθεί στις επιθέσεις που εκδηλώνονται από τις Τράπεζες, είτε σε κλαδικό, είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα απαντήσει αποφασιστικά σε όσους μεθοδεύουν την απαξίωση και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να αφαιρέσουν όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

«Η προκλητική ενέργεια της Διοίκησης της Γενικής Τράπεζας, που προσέφυγε στον ΟΜΕΔ ζητώντας μειώσεις κατά 10% των αποδοχών των συναδέλφων μας, πέρα από την αυτονόητη και ομόφωνη καταδίκη από το Γενικό Συμβούλιο, θα αντιμετωπισθεί σε όλα τα επίπεδα πολιτικά, συνδικαλιστικά και νομικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

Το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με στόχο την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων στην Γενική Τράπεζα, που αμφισβητούνται προκλητικά και παράνομα από τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Ακόμα, η ΟΤΟΕ θα ζητήσει συνάντηση με την κυβέρνηση μαζί με τη ΓΣΕΕ, «η οποία οφείλει να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο θέμα αυτό, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις των τραπεζιτών οι οποίοι αποθρασύνονται από την πολιτική που εφαρμόζεται».

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας αναφέρει επίσης πως θα δώσει «άμεση αγωνιστική απάντηση εάν η κυβέρνηση τολμήσει να ανατρέψει με νομοθετικές πρωτοβουλίες το περιεχόμενο των ΣΣΕ και οδηγήσει σε μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook