Βάσει νέου νόμου οι εφημερίδες μπορούν να ζητήσουν χρήματα από τις μηχανές αναζήτησης, που δημοσιεύουν άρθρα τους - Στην πράξη, όμως, δεν εφαρμόζεται, ενώ την ίδια στιγμή η Google περνά στην αντεπίθεση

Ένα ακόμα νόμο έχουν στο πλευρό τους οι εκδότες εφημερίδων στην αντιπαράθεσή τους με τις μηχανές αναζήτησης. Από την 1η Αυγούστου ισχύει στη Γερμανία νόμος βάσει του οποίου οι εκδότες μπορούν να διεκδικήσουν από μηχανές αναζήτησης χρήματα για τη διαδικτυακή δημοσιοποίηση άρθρων.

Τόσο οι εκδότες, όσο και οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν πια πιο ψύχραιμα το ζήτημα της δημοσίευσης, που μόλις μερικούς μήνες πριν ορισμένοι Γερμανοί εκδότες το είχαν συνδέσει με την επιβίωση των εντύπων τους. Ο Μάριο Ρέζε υπεύθυνος για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων νέων τεχνολογιών στο σύνδεσμο Bitkom δηλώνει σχετικά: «Από την αρχή υποστηρίζαμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα για αυτόν το νόμο. Κατ΄ αρχήν δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προστατεύεται. Ο νόμος μιλά για αποσπάσματα άρθρων, χωρίς, ωστόσο να δίνει ακριβή αριθμό στοιχείων ή λέξεων. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζεις ποιον θα πρέπει να ρωτήσεις».

Επιδειξη δύναμης από την Google

Οι εφημερίδες φοβούνται μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τις μηχανές αναζήτησης. Ιδίως οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, που κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να περάσει ο νόμος, μοιάζουν να μην έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, κανένα όφελος από το νέο νομικό καθεστώς. Σε αυτούς ανήκουν τόσο ο οίκος Springer, όσο και ο Gruner-und-Jahr. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine κατέστησε μάλιστα σαφές ότι δεν θα ζητήσει χρήματα από το Google News ή άλλες μηχανές αναζήτησης.

Η Google απαντά στο νέο νόμο με επίδειξη δύναμης, ζητώντας την έγγραφη συγκατάθεση των εφημερίδων για τη δωρεάν δημοσίευση αποσπασμάτων από άρθρα. Όποια εφημερίδα δεν υπογράφει αποκλείεται από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Που σημαίνει λιγότερα κλικ, περιορισμό των διαφημίσεων, μείωση των εσόδων.

Παρά τις εγγενείς αδυναμίες του ο νόμος χαιρετίστηκε από αρκετούς εκδότες εφημερίδων. Ο Πέτερ Κλότσκι από το Σύνδεσμο Γερμανών Εκδοτών Εφημερίδων δήλωσε σχετικά στην DW: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η πνευματική ιδιοκτησία απαξιώνεται. Μια εποχή της αντιγραφής και επικόλλησης περιεχομένου, που ανήκει σε κάποιον άλλο. Με την τακτική αυτή χάνουμε το σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα. Ο νόμος είναι ένα μήνυμα ότι η πνευματική ιδιοκτησία έχει αξία».

Πηγή: DW - protothema.gr