Η προσνήωση ενός αεροσκάφους στο κατάστρωμα ενός πλοίου είναι ευθύς εξαρχής μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. 
Οι πιλότοι που επιχειρούν κάτι τέτοιο είναι άρτια εκπαιδευμένοι, τα αεροσκάφη τους είναι τελευταίας τεχνολογίας και τα πληρώματα των ειδικά κατασκευασμένων προς τούτη την αποστολή πλοίων, των γνωστών σε όλους μας αεροπλανοφόρων, επίσης είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίσουν κάθε είδους έκτακτη ανάγκη.
Όλο αυτό όμως απέχει πολύ από το να προσπαθήσει κανείς να… κατεβάσει ένα απλό, μονοκινητήριο αεροπλάνο στο κατάστρωμα ενός φορτηγού πλοίου! Και κατόπιν να το απογειώσει κιόλας, εκμεταλλευόμενος όλα κι όλα 60 μέτρα «καθαρής» επιφάνειας…

Κι όμως ένας τολμηρός Αμερικανός όχι μόνο το επιχείρησε, αλλά τελικά έκανε όλη την ριψοκίνδυνη επιχείρηση να μοιάζει με παιχνιδάκι.
Η προσπάθεια για… Γκίνες πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, στις 13 και ξανά στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου, το αεροσκάφος που επιλέχθηκε για την «αποστολή» ήταν ένα πανάλαφρο μονοκινητήριο STOL Aeroprakt Foxbat A22 που επί της ουσίας μπορεί να προσγειωθεί ακόμα και στην πίσω αυλή σπιτιού, ενώ το πλοίο γενικών μεταφορών που έπαιξε το ρόλο του… αεροπλανοφόρου ήταν το νέο απόκτημα της εταιρείας Global Seatrade, με ολικό μήκος 93 μέτρα, καθαρό μήκος καταστρώματος 60 μέτρα και πλάτος 15. 
Την ώρα της προσνήωσης έπλεε με 9 κόμβους, η ταχύτητα αέρα στο κατάστρωμα έφτανε τους 14 κόμβους και την προσπάθεια κινηματογράφησαν συνεργεία από άλλα δύο βοηθητικά αεροσκάφη.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook