Η Κομισιόν και όχι η eurostat ήταν αυτή που ανακοίνωσε εκ μέρους των κοινοτικών θεσμών την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το έτος 2013, ύψους 1,53 δισ. ευρώ, ποσοστό 0,80% επί του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για τις νομισματικές υποθέσεις Σίμον Ο Κόνορ, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην μεθοδολογία με το προσωπικό της DGECFIN, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αυτό το λογιστικό αποτέλεσμα προκύπτει αν κανείς αφαιρέσει από το έλλειμμα του 12,7% που ανακοίνωσε η eurostat 4 μονάδες επί του ΑΕΠ που πάνε σε εξυπηρέτηση τόκων, 9,5 μονάδες του ΑΕΠ για την στήριξη των τραπεζών και 1,5 μονάδες του ΑΕΠ από κέρδη κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που εισέπραξε η ελληνική πλευρά ως εισφορά αλληλεγγύης για να μειώσει το δημόσιο της χρέος. Τα πρώτα δύο ποσά αφαιρούνται από τις δαπάνες, ενώ το τρίτο από τα έσοδα.

Για την Κομισιόν και την eurostat δεν συντρέχει κανένας λόγος τα 2 δισ. των SMPs να προσμετρήσουν στο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς τα χρήματα αυτά δεν τα έχει παράξει ο προϋπολογισμός για λόγους που σχετίζονται με την εκτέλεσή του, αλλά απλώς χαρίστηκαν στην ελληνική πλευρά.

Ως εκ τούτου το πόσο των 3,4 δισ. που ανακοινώθηκε στην Αθήνα δεν συναντάται σε κανένα κοινοτικό έγγραφο. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν δέχονται μάλιστα πως αποτελεί κάποια αφετηρία για το 2014 καθώς τα SMPs αφενός δεν είναι επαναλαμβανόμενα, αφετέρου η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει βάση του προγράμματος κατά το δοκούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η eurostat δεν περιλαμβάνει την έννοια καν του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κανένα από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα. Αντιθέτως ανακοινώνει το κατά EDP (excessive deficit procedure) έλλειμμα που αγγίζει το 12,7% και το έλλειμμα άνευ τραπεζικής στήριξης που αγγίζει το 2,1%.

Αυτό αποτελεί και το πλέον αισιόδοξο δεδομένο καθώς, αν η στήριξη των τραπεζών δεν επαναληφθεί και τα δημόσια οικονομικά μείνουν στον ίδιο δρόμο τότε, σε ένα χρόνο η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης επί του δημοσιονομικού ελλείμματος, παραμένοντας σε επιτήρηση μόνο για το χρέος και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Επιπλέον έχει σημασία πως τα στοιχεία που ανακοίνωσε η eurostat είναι provisional, δηλαδή τελούν υπό την αίρεση μελλοντικού ελέγχου και έχουν παραχθεί από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Θα αναθεωρηθούν εκ των πραγμάτων τον Οκτώβριο και τον επόμενο Απρίλιο μόνο θα «κλειδώσουν» ως στοιχεία.

Ως τότε η eurostat θα ελέγξει εκ νέου τα στοιχεία και θα φανούν οι όποιες αποκλίσεις. Από την χθεσινή ανακοίνωση πάντως «δεν σφραγίστηκε κανένα μέγεθος, απλά έγιναν δημόσιες ανακοινώσεις».

Σε σχέση με την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος η Κομισιόν δια του ίδιου εκπροσώπου δεν εκφράζει αντιρρήσεις, ενώ εφιστά την προσοχή στην έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και την συνετή δημοσιονομική διαχείριση για να παραμείνει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Η Κομισιόν δεν θεωρεί την ελάφρυνσή του απαραίτητη, όπως άλλωστε και τα κράτη μέλη, στο πνεύμα όμως της συμφωνίας του 2012 και μετά από πιέσεις του ΔΝΤ, θα συζητήσουν το θέμα το φθινόπωρο, μετά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας.

Στο Euro Working Group σήμερα θέμα χρέους δεν θα τεθεί από καμία πλευρά, αναφέρει πηγή της Κομισιόν, ενώ ακόμα και στο eurogroup της 5ης Μαΐου, οι εταίροι θα θέσουν ως όρο την εκπλήρωση των 12 milestones και την επιτυχή ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου.

real.gr