Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου “Norman Atlantic” στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA), μέχρι και τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται 324 σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα). Δυστυχώς κατά την διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων από το φλεγόμενο πλοίο επιβατών, ένας άντρας, ελληνικής καταγωγής πέθανε.

Στην επιχείρηση, την ευθύνη της οποίας έχουν αναλάβει οι ιταλικές αρχές (βλέπε βίντεο και φωτο του ιταλικού ναυτικού παρακάτω), συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Δείτε πλάνα από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Εθνικής Άμυνας

Η προσπάθεια ρυμούλκυσης του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι που αποφασίστηκε εχθές το βράδυ, διακόπηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Π.Α., τις  πρώτες πρωϊνές ώρες παρέλαβε επτά άτομα από το “NORMAN ATLANTIC” μεταξύ των οποίων τρεις (03) Έλληνες, τα οποία και μετέφερε ασφαλώς στο Lecce Ιταλίας. Στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον, ένα  ακόμη ελικόπτερο Super Puma της Ελληνικής Π.Α., ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης  σε ελικόπτερο του  ελληνικού  Π.Ν., από Κέρκυρα, να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει τις Ιταλικές Αρχές.

Στο σημείο μεταβαίνει επίσης, το ρυμουλκό “Ιόνιο Πέλαγος” από Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA), ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους διακόσιους είκοσι ένα (221).

Παράλληλα,  οι Ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι στο κινδυνεύον πλοίο, ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερά κ.α). Επίσης, κλιμάκιο ιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο  “Norman Atlantic” και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών ή μελών του πληρώματος.

Το ιταλικό ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα, αργά το βράδυ της Κυριακής φωτογραφίες από την δραματική επιχείρηση διάσωσης καθώς επίσης και σχετικό βίντεο

 
 

Τα ονόματα των διασωθέντων

Το Λιμενικό Σώμα, ανακοίνωσε τη νύχτα νέα ονόματα των διασωθέντων που περιλαμβάνονται ανάμεσα στους 251 επιβάτες που έχουν απομακρυνθεί με ελικόπτερα από το πλοίο.

Δείτε εδώ την τρίτη λίστα με ονόματα διασωθέντων

Δείτε εδώ την τέταρτη λίστα με ονόματα διασωθέντων

Δείτε εδώ την πέμπτη λίστα με ονόματα διασωθέντων

Δείτε εδώ την έκτη λίστα με ονόματα διασωθέντων

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο ΛΣ έδωσε στη δημοσιότητα δύο ακόμα λίστες με τα στοιχεία επιβατών που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook