“Η δημοσίευση της πρόθεσης για εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα δοκιμάσει για μια ακόμα φορά τις ήδη εξουθενωμένες  αντοχές και τα τεντωμένα όρια των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς παραγωγής και ιδιαίτερα εκείνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που παλεύουν καθημερινά και με δυσκολία καταφέρνουν με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες να επιβιώσουν”.

Η άποψη αυτή αποτυπώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, με την οποία τοποθετείται στην πρόθεση της κυβέρνησης για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή.

“Η αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% σε υψηλότερο ποσοστό θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες όπως είναι τα τρόφιμα και ο ηλεκτρισμός σε μια περίοδο μάλιστα που τόσο  η αγοραστική δυνατότητα της πλειοψηφίας των καταναλωτών όσο και η ρευστότητα  είναι περιορισμένη και τραγικά μειωμένη. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια του ήδη μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων, σε διόγκωση των χρεών και τελικά σε συρρίκνωση του αριθμού τους.

 Η αύξηση αυτή θα δημιουργήσει ακόμα πρόβλημα στον κλάδο του τουρισμού, στη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, μιας και οι υποψήφιοι αγοραστές τουριστικών πακέτων θα προτιμούν ανταγωνίστριες χώρες που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ και άρα φτηνότερα πακέτα.
Η μείωση του υψηλού συντελεστή 23% θα ευνοήσει κυρίως την αγορά εισαγόμενων αγαθών και τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων.
Καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει, αξιολογήσει και να προγραμματίσει με σύνεση τις επόμενες κινήσεις της καθώς δεν αντέχουμε άλλα λουκέτα και συναδέλφους σε αδιέξοδο”.,  
καταλήγει η ανακοίνωση

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook