Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Σε πλήρη αναβρασμό οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης Χανίων, καθώς η αύξηση των δημοτικών τελών που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή Χανίων και ψηφίστηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Χανίων “απογειώνει” το κόστος για τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική μάλιστα η αύξηση στην υπηρεσία “Πόρτα Πόρτα” που αφορά την καθαριότητα της Παλιάς Πόλης.

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης κάλεσε το απόγευμα στην αίθουσα της ΟΕΒΕΝΧ φορείς, συλλόγους, συνδέσμους και σωματεία που σχετίζονται με τον τουρισμό, επαγγελματίες της πόλης μας καθώς και όλους όσους θίγονται από την πρόσφατη ψήφιση των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.

“Τα δημοτικά τέλη ψηφίστηκαν στο πρόσφατο ΔΣ Χανίων αλλά μας βρίσκουν κάθετα ενάντιους. Εμείς ως Παλιά Πόλη έχουμε το έξτρα βαρίδιο του “πόρτα πόρτα”. Θεωρούσαμε ότι είναι μια υπηρεσία για το καλό της παλιάς πόλης και της καθαριότητας. Από ότι φαίνεται όλα έχουν μια τιμής”, επισημαίνει η Μίνα Παπαδουλάκη πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Εμπορικών και τουριστικών καταστημάτων Παλιάς Πόλης.

Η Μίνα Παπαδουλάκη

Για τα εμπορικά καταστήματα της Παλιάς Πόλης τα δημοτικά τέλη, σε ό,τι αφορά την υπηρεσία καθαριότητας, αυξάνονται από 4 ευρώ το τετραγωνικό στα 7 ευρώ, δηλαδή αύξηση 100% και για τα καταστήματα εστίασης η τιμή ανεβαίνει στα 12 ευρώ!

Οι εκπρόσωποι μάλιστα των καταστηματαρχών της Παλιάς πόλης δυσφόρησαν και με το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε ο λόγος στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ώστε να εκφράσουν την άποψή τους.

“Δυστυχώς η απόφαση πέρασε. Η απόφαση δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλη την πόλη, διότι όλοι οι πολίτες θα επωμιστούν το παραπάνω έξοδο. Αυτό το βάρος προστίθεται στο ήδη μεγάλο κόστος ζωής”, επεσήμανε η κ. Παπαδουλάκη.

“Κανένας διάλογος με εμάς από τη δημοτική Αρχή”

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε διάλογος σχετικά με την χρέωση του “πόρτα πόρτα” και η εξίσωση καταστημάτων που παράγουν 100% ανακυκλώσιμο υλικό που ο δήμος μπορεί να το διαθέτει, εξισώνεται με κλάδο όπως η εστίαση που μπορεί να παράγει 1 με 1.5 κυβικό την ημέρα αναμεμειγμένο απόβλητο που χρειάζεται περισσότερη δουλειά και δεν ανακυκλώνεται 100%! Είναι αδικαιολόγητο αυτό όπως και ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τους φορείς.”, τονίζει ο Παναγιώτης Κλειδαράς πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών δημοτικής αγοράς Χανίων.

Ο Παναγιώτης Κλειδαράς

Και προσθέτει: “Αυτό κατά τη γνώμη μου έγινε έτσι διότι η απόφαση έπρεπε να περαστεί γρήγορα για να περαστεί στον προϋπολογισμό και το έκαναν με αυτόν τον τρόπο. Ο Δήμος Ηρακλείου αντίστοιχα τα αύξησε κατά 0,5 και ο δήμος Πατρέων τα απορρόφησε τελείως. Και οι δύο τουριστικοί δήμοι”.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Δώρα Κυριακάκη που τόνισε ότι , “είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας από νωρίς. Η αύξηση των δημοτικών τελών αποτελεί ένα έξτρα βαρίδι για τους επιχειρηματίες”.

Παρών στη σύσκεψη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι την προσεχή Πέμπτη (1/2) έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ιδίου με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη για να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της απόφασης για την αύξηση των δημοτικών τελών, σε θεσμικό επίπεδο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ μέρους του ΕΒΕΧ που εκπροσωπεί τους Επιχειρηματίες της πόλης για περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook