Κινητοποιήσεις σε εφορίες της Κρήτης ετοιμάζουν αγρότες του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για την φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης όσον αφορά τον αγροτικό και κτηνοτροφιικό κλάδο.

Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι σε Χανιά και Ηράκλειο καλούν σε συγκέντρωση στις εφορίες, την Τετάρτη 10 Ιουνιου.

Δείτε παρακάτω σχετικές ανακοινώσεις από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγου Ν.Χανίων, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην Δήμου Αρμένων και την ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου.

Ανακοίνωση από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την φοροαφαίμαξη των αγροτών

Όλοι στην συγκέντρωση ενάντια στην φοροληστεία την Τετάρτη 10 Ιούνη στις 11π.μ. στην Εφορία Χανίων

Η ΕΟΑΣΝΧ καταγγέλλει την φοροληστεία που γίνεται σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τις προεκλογικές ψεύτικες -όπως αποδείχτηκε- δεσμεύσεις των κομμάτων που την αποτελούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ψηφίσει δυο φορολογικά νομοσχέδια την ίδια χρονιά. Το φορολογικό νομοσχέδιο που ισχύει από φέτος ψηφίστηκε το 2013 από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η νέα συγκυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα υπάρχει 12000 ευρω αφορολόγητο εισόδημα που τώρα το παραπέμπουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο αν και όποτε ψηφιστεί που στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύει από το οικονομικό έτος 2016. Αυτό σημαίνει ότι φέτος και του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο με 13% φόρο από το πρώτο ευρώ. Η προκαταβολή 27.5% που δίνουμε στην ουσία είναι δάνειο προς την κυβέρνηση και φυσικά δεν θα επιστραφεί στους αγρότες. Υπολογίζουν από την φοροληστεία σε βάρος των αγροτών να εισρεύσουν στα άδεια κρατικά ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μεγάλη αφαίμαξη θα υπάρχει με την καταβολή του ΦΠΑ που τον έκαναν τρίμηνο. Ούτε καν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ δεν καταργούν που το είχαν κάνει σημαία προεκλογικά και λέγανε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα παίρνανε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί είναι έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρωθούν οι δανειστές και να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Έτσι μας φορολογεί για πρώτη φορά με 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού αγροτικού εισοδήματος μας επιβάλλει να πληρώσουμε φέτος ένα επιπλέον 27.5% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνονται και φορολογούνται και οι επιδοτήσεις όταν ξεπερνούν τις 12000 ευρώ. Δεν έχουμε κανένα αφορολόγητο ποσό ούτε έκπτωση φόρου.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι το αφορολόγητο έως τις 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που ψηφίστηκε, δε δίνει ουσιαστική φοροελάφρυνση ακόμη και αν εμφανίζουν ζημιά ή χαμηλό εισόδημα, θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα, τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης. Για να κατανοηθεί καλύτερα τι θα συμβεί, αγρότης έγγαμος με ΙΧ αυτοκίνητο 1200 κυβικά και ιδιόκτητο σπίτι 90 – 100 τετραγωνικά ενώ πέρυσι δεν φορολογούνταν φέτος θα πληρώσει φόρο και προκαταβολή φόρου, 1740 ευρώ. Γενικά δεν θα υπάρξει αγροτική οικογένεια που να πληρώσει λιγότερο από 1500 – 2000 ευρώ φόρο.

Η ΕΟΑΣΝΧ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Φτάνει πια η κοροϊδία, οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, η άγρια φορολογία του λαού για να την βγάζουν καθαρή και αφορολόγητοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι.

Η νέα ΚΑΠ περικόπτει τις ενισχύσεις τουλάχιστον 50 – 60% ως το 2019, η κυβέρνηση τις φορολογεί, το ούτως ή άλλως μειωμένο εισόδημα μας φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ ή θα πληρώνουμε τεκμαρτή φορολόγηση, το κόστος παραγωγής αυξάνει, οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι εξευτελιστικές και μας καλούν να ζήσουμε με το μισό εισόδημα από όσο είχαμε πριν 2 χρόνια.

Δεν πάει άλλο! Οργανώνουμε την πάλη μας! Με τους αγώνες μας θα διεκδικήσουμε την επιβίωση μας ανατρέποντας τις πολιτικές που μας οδηγούν στην φτώχεια, τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα. Συντονίζουμε τα βήματα μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική και την φοροληστεία.

Διεκδικούμε:

•    Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις) καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ.
•    Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
•    Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27.5% επί του φόρου.
•    Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ.
•    Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45% 
•    Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.  

Η ΕΟΑΣΝΧ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους σε όλα τα χωριά, με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις τις επόμενες ημέρες να ενημερώσουν και να οργανώσουν την πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού μας. 

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στην φοροληστεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με συγκέντρωση στην Εφορία Χανίων την Τετάρτη 10 Ιούνη στις 11π.μ.

Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων

Κάλεσμα

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας, στη συνεδρίασή του αποφάσισε τη συμμετοχή στη διαμαρτυρία που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων  στην Εφορεία, με αφορμή τη συνέχιση της φοροληστείας των αγροτών, και από την σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Την Τετάρτη 10 Ιούνη στις 11 π.μ, στη Εφορεία

Διεκδικούμε: 

•    Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις), καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. 
•    Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. 
•    Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27,5% επί του φόρου. 
•    Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ. 
•    Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%. 
•    Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. 

Ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ:Τέρμα πια στην φοροληστεία των κτηνοτρόφων

Όλοι στην συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Ιούνη στις 11π.μ. στην Εφορία Χανίων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις σχετικά με τη φορολογία των κτηνοτρόφων. Συνεχίζει το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι φοροληστεία και όχι φορολογία των αγροτών και κτηνοτρόφων. Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας, θα βάλουν 13% φορολογία από το πρώτο ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο και 27,5% προκαταβολή και όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν επαρκές εισόδημα, θα φορολογηθούν με τεκμήρια διαβίωσης που είναι επίσης πολύ υψηλά.

Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπουν να τους χτυπάει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. Τα προϊόντα μας πωλούνται κάτω της τιμής του κόστους παραγωγής, ο κίνδυνος του καταρροϊκού πυρετού δεν πέρασε αλλά είναι πάλι προ των πυλών λόγω ανεπαρκών μέτρων πρόληψης, και η εξισωτική αποζημίωση δεν μας έχει δοθεί ακόμα στο σύνολο της, κα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και την άγρια φορολόγησή μας από την κυβέρνηση και το υπουργείο να μας λέει να κάνουμε υπομονή μέχρι το 2020.

Δεν πάει άλλο! Η υπομονή μας τελείωσε!

Διεκδικούμε:
•    Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις) καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ.
•    Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
•    Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27.5% επί του φόρου.
•    Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ.
•    Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45% 
•    Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.  
•    Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην χαθούν επιδοτήσεις και να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι. 
•    Άμεση καταβολή του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους. 
•    Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέτρα προστασίας από τώρα για το επόμενο διάστημα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του. 
•    Να δοθεί το σύνολο των ενισχύσεων στους βοσκότοπους και το ζωικό κεφάλαιο. 
•    Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. 
•    Να δοθούν τα χρήματα του άρθρου 68 όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ

Ανοικτή επιστολή προς τα ΔΣ των επαγγελματικών σωματείων και τους Εμπορικούς Συλλόγους Ηρακλείου, προς κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικροεπαγγελματία, έμπορο, αυτοκινητιστή, συνταξιούχο.

Συνάδελφοι    

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης η φορολογική νομοθεσία που θεσπίστηκε μέσα στο 2013 και προβλέπει την φορολόγηση των φυσικών προσώπων κατά 26% από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή 55% επί του φόρου για το επόμενο έτος, το φόρο επιτηδεύματος, το φόρο «αλληλεγγύης» ο όποιος θα αυξηθεί κατά 30% όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός. Θα πληρώσουμε και τον ΕΝΦΙΑ που θα διατηρηθεί και το 2016 όπως δηλώνει η Κυβέρνηση. Μας αναγκάζουν με εκβιασμούς και απειλές να ενταχθούμε  στις 100 δόσεις διαφορετικά καραδοκούν  κατασχέσεις και διώξεις. 

Η άδικη και φοροληστρική πολιτική εις βάρος των ΕΒΕ υποτίθεται, θα είχε σταματήσει στις 26 Γενάρη. Όλα όμως διατηρήθηκαν επ’ αόριστο από την Κυβέρνηση και ονομάστηκε  «πατριωτικό καθήκον» η ανταπόκριση μας στο ξεζούμισμα, την πληρωμή δηλαδή κάθε είδους χαρατσιών και προστίμων, που τώρα έγιναν νόμιμα.  Τη στιγμή μάλιστα που μειώνεται δραματικά ο τζίρος μας και αντικειμενικά δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

Άρπαξαν κυριολεκτικά (παλιά τέχνη) τα αποθεματικά από τον ΟΑΕΕ για να τα δώσουν στους «τοκογλύφους δανειστές», δεν κατάργησαν αλλά ανέστειλαν την ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, για να την εφαρμόσουν ανά πάσα στιγμή, «μνημονιακή δέσμευση» που μειώνει προς τα κάτω  αυτόματα τις συντάξεις μας εάν το ταμείο μας είναι ελλειμματικό.

Καμία πλέον αναφορά δεν γίνεται από την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επαναφορά των 12 δις περίπου που έχασε ο ΟΑΕΕ λόγο «κουρέματος», των 48 δις που έχασε λόγο “χρηματιστηρίου” και “τοξικών ομολόγων”.  Μας κοροϊδεύουν πλέον αισχρά και αφήνουν συνεχώς αιχμές οι διάφοροι υπουργοί ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία σε βάρος μας επειδή έχουμε υποτίθεται κι άλλο «ξύγκι» για κάψιμο. Την ίδια στιγμή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις για πρόστιμα λόγο φοροδιαφυγής, τελωνειακών και άλλων παραβάσεων.

Πάλι το «μεγάλο ψάρι» στον αφρό, και μείς η «μαρίδα» για εξαφάνιση.

Συνάδελφοι

Δεν πάει άλλο, πρέπει να αντιδράσουμε. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕΒΕ, της ΕΣΕΕ, αρκούνται στην περιγραφή της κατάστασης , σε «υποδείξεις» και «μικροπαράπονα». Όμως μέχρι εκεί. Καμία οργανωμένη αντίδραση, καμία κινητοποίηση. Μόνο με ένδικα μέσα, υποστηρίζουν, θα ζοριστούν οι ιθύνοντες την ίδια στιγμή που η επίθεση σε βάρος μας συνεχίζεται αμείωτη. Αλήθεια, θα το ανεχτούμε αυτό; Θα συνεχίσουμε να κάνουμε υπομονή και να δείχνουμε ανοχή στην συνέχιση της ίδιας εξοντωτικής για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, πολιτικής; Μέχρι πότε θα μας αναγκάζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ανοίγουμε τα μαγαζιά μας τις Κυριακές. Μέχρι πότε θα επιτρέπουμε στα πολυκαταστήματα να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, τη στιγμή που τα δικά μας καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο ;       

Η ΠΑΣΕΒΕ είναι η μόνη δύναμη που προβάλει με συνέπεια την ανάγκη της συλλογικά οργανωμένης αντίδρασης, της σπείρωσης σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.  

ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Με «κλάψες» και «παρακάλια» σε συναντήσεις βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζεται οργανωμένη δράση, να μπουν τα σωματεία και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις στην μάχη, να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Καμία  ανοχή στην πολιτική της εξαθλίωσης και του αφανισμού μας, περιμένοντας μια συμφωνία που όπως και αν την ονομάσουν, ένα είναι σίγουρο. Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι οι ίδιοι. Δηλαδή ο λαός ενώ στο απυρόβλητο θα μείνουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε αυτή την δράση, καλεί σε πανελλήνια διαμαρτυρία, ενάντια στην φοροεξόντωση μας στις 10 Ιουνίου.
ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:
•    Κατάργηση όλων των απάνθρωπων φορολογικών μνημονιακών νόμων (26% χωρίς αφορολόγητο, φόροι επιτηδεύματος – Αλληλεγγύης – ΕΝΦΙΑ).
•    20.000 ευρώ αφορολόγητο, 40.000 οικογενειακό και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
•    Αύξηση της φορολογίας στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
•    Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για τους εν ενεργεία επαγγελματίες, 50% για τους ανέργους.
•    Μείωση 30% των εισφορών στον ΟΑΕΕ, χωρίς να πειραχτούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
•    Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, μεταφορικού μέσου, εμπορευμάτων, τραπεζικών λογαριασμών.
•    Επαναφορά 13ης – 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
•    Επαναφορά των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία
ΚAΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΗΝ ΟΕΒΕΝΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, νέα μέτρα που θα τα φορτώσουν στις πλάτες μας.
10 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 9 το πρωί, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΜΠΗΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook