Ο δήμος Αποκορώνου ενημέρωσε με ικανοποίηση ότι υλοποιείται ο μεγάλος στόχος της ίδρυσης δημόσιου ΙΕΚ, το οποίο θα στεγάζεται στο πρώην δημαρχείο Γεωργιουπόλεως στον Καβρό.

Μετά από πολύμηνη διεκδίκηση και συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας ενημερωθήκαμε ότι υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μπαλτά η απόφαση ίδρυσης και σύντομα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και η επίσημη δημοσίευσή της.

Πρόκειται για τον διακαή πόθο της νέας δημοτικής αρχής και για ένα στρατηγικό βήμα υλοποίησης της κοινωνικής, οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής του δήμου μας, καθώς τα αντικείμενα φοίτησης θα αφορούν τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα που ανθίζουν στην περιοχή. 

Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μετά και από την καθοριστική συμβολή του συντοπίτη μας Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε την καθολική στήριξή του στο σημαντικό αυτό αίτημα και ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της κατά το δυνατόν ταχύτερης θεσμοθέτησης ίδρυσης και λειτουργίας του δημόσιου ΙΕΚ στον Αποκόρωνα, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές εργασίας και επιχειρηματικότητας που θα προκύψουν για τους νέους της περιοχής. 

Όπως δημόσια έχουμε ενημερώσει, ο δήμος Αποκορώνου με το 3777/1-4-2015 έγγραφό του, απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς επίσημο αίτημα ίδρυσης Δημόσιου ΙΕΚ στον Δήμο Αποκορώνου, παραχωρώντας μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (Αριθ. Απ. 64/2015) την χρήση των απαραίτητων χώρων που θα απαιτηθούν για την στέγασή του στο πρώην δημαρχείο στον Καβρό. 

Με βάση τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που παρατίθενται στο εν λόγω έγγραφο, τεκμηριώθηκε η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός δημόσιου ΙΕΚ στον Δήμο Αποκορώνου, επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον και η ζήτηση για επαγγελματική κατάρτιση από τους νέους της ευρύτερης περιοχής και αποδείχθηκε η βούληση του δήμου μας να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με την παραχώρηση κάθε πρόσφορου χώρου και μέσου που διαθέτει προς την επίτευξη του σκοπού αυτού. 
 
Είναι γνωστό ότι στον δήμο Αποκορώνου υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη με πλήθος μεγάλων τουριστικών μονάδων που τον κατατάσουν στους πρώτους τουριστικούς δήμους της Κρήτης, γεγονός που αποτελεί μια κυρίαρχη επαγγελματική προοπτική για την νέα γενιά. Ταυτόχρονα όμως, στον Αποκόρωνα υπάρχει πολύ έντονα ανεπτυγμένη η γεωργία και η Κτηνοτροφία, που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης στους νέους και κυρίως σε αυτούς που θα διαθέτουν την κατάρτιση για να δραστηριοποιηθούν ως σύγχρονοι αγρότες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο εντός των ορίων του δήμου μας ήδη δραστηριοποιούνται δεκατρείς (13) πιστοποιημένες τυροκομικές μονάδες και δώδεκα (12) ελαιουργεία που επεξεργάζονται 7.000 τόνους ελαιολάδου.

Επίσης ο Δήμος Αποκορώνου διαθέτει ουσιαστικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Δυτικής Κρήτης, διασχίζεται από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και είναι όμορος με τους δύο πολυπληθέστερους Δήμους Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά και με τον Δήμο Σφακίων, που είναι επίσης ένας ορεινός Δήμος και η χιλιομετρική απόσταση από το κοντινότερο Δημόσιο ΙΕΚ που βρίσκεται στα Χανά, είναι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον Δήμο μας και 60 χιλιόμετρα από τον Δήμο Σφακίων. Αυτό σημαίνει ότι ένα δημόσιο ΙΕΚ στην περιοχή μας θα εξυπηρετήσει ανάγκες και  από όμορες περιοχές καθώς θα είναι άμεσα προσβάσιμο (και με τακτική συγκοινωνία μέσω ΚΤΕΛ) για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Δυτικής Κρήτης. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες διαμονής και για φοιτούντες από μακρινότερες περιοχές.

Η μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης Τοπικής Εμβέλειας που υλοποιήθηκαν στο δήμο μας σε συνεργασία με την Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και το  Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, καθώς και ο πολύ μεγάλος αριθμός νέων που διαμένουν στην περιοχή και δεν εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβεβαιώνουν την μεγάλη σημασία των δυνατοτήτων φοίτησης που θα προσφέρει το δημόσιο ΙΕΚ Αποκορώνου. 

Με λίγα λόγια, οι νέοι του Αποκόρωνα (και όχι μόνο) θα έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους χωρίς να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να δουλέψουν και να εξελιχθούν επαγγελματικά στον τόπο τους, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του Αποκόρωνα, τονώνοντας την οικονομία του και αυξάνοντας τον πληθυσμό του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook