Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρέας Κουκλινός αναφέρει τα εξής:

«Κάθε καινούργια αρχή έχει δύο όχθες, τα υπέρ και τα κατά. Έτσι και στη δική μας περίπτωση στον Αποκόρωνα. Προσπαθώντας να μεταβούμε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και στην ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα. Αλλά το ζητούμενο μέσα από όλο αυτό είναι να φιλοσοφήσει και να αναρωτηθεί ο καθένας μας ποια είναι η βαθύτερη αιτία του κακού.

Για να έρθουμε λοιπόν στα δικά μας…

Τον Φεβρουάριο έπεσε κεραυνός εν αιθρία η υπό διαβούλευση με ταχείς ρυθμούς πρόταση του ΑΔΜΗΕ να τοποθετήσει πυλώνες διέλευσης υψηλής τάσης καθ΄ όλο σχεδόν το μήκος των Λευκών Ορέων στραγγαλίζοντας στην ουσία το μέλλον του τόπου μας. Άμεσα δήμος, φορείς και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν ώστε να δηλωθεί η εναντίωση στην μελέτη αυτή. Γενικά υπήρξε μία έντονη κινητικότητα, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ο Αποκορωνιώτης και η Αποκορωνιώτισσα νοιάζονται για τον τόπο τους. Ακολούθησε η ενημέρωση των στελεχών του ΑΔΜΗΕ στο Ηράκλειο για την γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης «Χανιά – Δαμάστα». Στην εν λόγω συζήτηση ειπώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, ότι άλλη εναλλακτική πρόταση πέραν της υπέργειας όδευσης των καλωδίων είναι ασύμφορη.

Σχεδόν ταυτόχρονα, δημοσιοποιήθηκε άλλη μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αυτή της τοποθέτησης 6 ΑΣΠΗΕ στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου – Σελίνου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Και εκεί εκφράστηκε η αντίθεση στο εν λόγω έργο τόσο από το Δήμο μας όσο και από τον γείτονα Δήμο Σφακίων, αφού δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση ούτε και για αυτό το έργο.

Το ερώτημα που γεννάτε μετά από όλο αυτό το χρονικό είναι αν έχουν σχέση αυτές οι δυο μελέτες μεταξύ τους ή όχι.

Κανείς μα κανείς μας δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη και δη με την ενεργειακή ανάπτυξη, και την μετάβαση στην λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, η οποία είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και σε αυτή την ανάπτυξη κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Φανταστείτε έναν τόπο σαν την Κρήτη, η οποία είναι λουσμένη στον ήλιο και κυριαρχείται από θάλασσα να μην χρησιμοποιεί για να παραχθεί ενέργεια αυτά που τις προσφέρει απλόχερα η φύση, παρά να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ή το μαζούτ, και να είναι τοποθετημένα απ΄ άκρη σ΄ άκρη του νησιού, φουγάρα εργοστασίων προκαλώντας κακό τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην αισθητική του τόπου.

Αλλά όλα έχουν ένα μέτρο.

Είναι δυνατόν στον πνεύμονα μιας περιοχής όπως είναι τα Λευκά Όρη, να τοποθετεί κανείς πυλώνες υψηλής τάσης ή μήπως είναι;

Η απάντηση είναι ναι εφόσον επέμβει ο ανθρώπινος νους.

Στο μυαλό του απλού καθημερινού πολίτη γεννάται το ερώτημα: Γιατί ο ΑΔΜΗΕ να φέρει έτοιμη την πρόταση για τοποθέτηση των υπέργειων πυλώνων και να μην έρθει σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες;

Η απάντηση που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι ότι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν το μεγάλο κόστος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, οι εταιρείες θυσιάζουν τους πνεύμονες των ορέων μας για να προσφέρουν καθαρή ενέργεια. 

Δεν μπήκαν καν στη διαδικασία της διαβούλευσης οι εναλλακτικοί τρόποι διέλευσης του καλωδίου, δηλαδή υπόγεια ή υποθαλάσσια, τρόποι που θα ήταν κοινώς αποδεκτοί. Επίσης πρόσφατα υποστηρίζουν ότι εάν υπογειοποιηθεί το καλώδιο θα χρειαστεί να γίνει νέα τεχνική μελέτη την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές!! Με άλλα λόγια δηλαδή, μας τονίζουν ότι πρέπει να δεχθούμε την υπέργεια μεταφορά αλλιώς θα κληθούμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο κόσμος σκέφτεται ότι τελικά τα σχέδια για την εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης στην Επαρχία μας έχουν διττή σημασία. Κατά γενική ομολογία, εμμέσως πλην σαφώς τα δύο έργα (εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης και εγκατάσταση ανεμογεννητριών) σχετίζονται άμεσα.

Πολλά ακούγονται και λέγονται γύρω απ΄ όλο αυτό που επιχειρείται στο τόπο μας.

Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα έχουν μια αίσια έκβαση και να αποφευχθούν τυχόν

αναταράξεις, κάτι το οποίο διακρίνει μια πολιτισμένη κοινωνία.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook