Νέα σχολική χρονιά και στον νομό Χανίων με παλιά ωστόσο προβλήματα, αυτά των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού και κτιριακών υποδομών.

Το πρώτο κουδούνι σήμερα βρίσκει με κενά αρκετά σχολεία του νομού, με αποτέλεσμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να μη γίνει αγιασμός σε ορισμένα νηπιαγωγεία και δημοτικά της υπαίθρου, ενώ η δευτεροβάθμια να μετρά προς το παρόν, οργανικές ελλείψεις περίπου 60-70 εκπαιδευτικών, οι οποίες ωστόσο φαίνεται ότι θα καλυφθούν εντός των ημερών.

Επιπλέον, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ελέω εκλογών, λειτουργία ολοήμερων και στα Χανιά, δεν προβλέπεται πριν τον Οκτώβριο.

Σε ποιά δημοτικά και νηπιαγωγεία των Χανίων δε χτύπησε κουδούνι – Ολοήμερα μετά τις εκλογές

Η νέα σχολική χρονιά δεν έκανε πρεμιέρα σε ορισμένα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως της υπαίθρου των Χανίων, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. 

Σύμφωνα με τον Προιστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Ηλία Ποντικάκη:

Κλειστά είναι περίπου 6-7 νηπιαγωγεία, το σχολείο και νηπιαγωγείο της Γαύδου και το δημοτικό σχολείο της χώρας Σφακίων με 7 μαθητές, καθώς δεν έχουν δασκάλους και νηπιαγωγούς. Στη χώρα Σφακίων τους έχουμε προτείνει να πάνε οι μαθητές δίπλα στο εξαθέσιο σχολείο του Βουβά αλλά υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, λόγω εκλογών έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τους αναπληρωτές οι οποίοι ακόμα και σήμερα, στο παρά πέντε, υποβάλλουν αιτήσεις. Κάθε προσδοκία για λειτουργία ολοήμερου σχολείου πριν τον Οκτώβριο, πρέπει να εγκαταλειφθεί ως φρούδα ελπίδα.

Στον νομό δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κανένα ολοήμερο μέσα στο Σεπτέμβριο. Εαν δεν προσλάβουμε αναπληρωτές η κατάσταση θα παραμένει οριακή. Έχει ξεπεράσει το σύστημα τα όριά του στο νομό Χανίων, έχουμε μετακινήσει εκπαιδευτικούς προς την περιφέρεια σε έναν βαθμό λειτουργίας σχεδόν ικανοποιητικό. Πιστεύουμε ότι αρχές του Οκτώβρη ή και λίγο νωρίτερα το πρόβλημα να αμβλυνθεί  και να επανέλθει στον κανονικό ρυθμό. Χρειάζεται όμως υπομονή και πίστωση χρόνου. Οι αναπληρωτές ακόμα και σήμερα υποβάλλουν αιτήσεις ή επικαιροποιούν τις αιτήσεις τους. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Υπάρχει χρονική υστέρηση στην πρόσληψη που οφείλεται σε λόγους διοικητικούς και οργανωτικούς.

Χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη, χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι λίγοπαραπάνω γιατί οι καταστάσεις είναι δύσκολες και με ευχολόγια ή μόνο με άσκηση κριτικής δε βρίσκεται λύση, τονίζει ο κ. Η. Ποντικάκης

Διόλου ήσσονος σημασίας, το πρόβλημα των κτιριακών υποδομών σε αρκετά σχολεία. Στις 9.00 το πρωί έγινε ο αγιασμός στο 12ο – 18ο  δημοτικό σχολείο, στον Κουμπέ Χανίων, που είχε παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα με στέγες που έσταζαν, αίθουσες στις οποίες λίμναζαν τα νερά της βροχής, τα οποία είχε αναδείξει με δημοσίευμα το Flashnews.gr και για τα οποία είχε αποφασιστεί η αποκατάστασή τους από συνεργεία του δήμου Χανίων.

Η έναρξη της σχολική χρονιάς δε βρίσκει πλήρως αποκατεστημένο το σχολικό συγκρότημα, ωστόσο δε θυμίζει την προτέρα κατάστασή του, καθώς έχουν γίνει αρκετές εργασίες που βελτίωσαν την κτιριακή υποδομή. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο και πλέον απομένουν οι ελαφρού τύπου επεμβάσεις οι οποίες σύμφωνα με διαβεβαιώσεις δε θα επηρεάσουν τη λειτουργία..

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας:

Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια συντήρησης ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα που υπήρχε για τους μαθητές και επιπλέον φροντίζουμε αυτή τη στιγμή να μονώσουμε τη στέγη αυτού του σχολείου με τρόπο ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σχολείο. Είναι από τα σχολεία εκείνα, στα οποία κάναμε τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις. 

Η μόνωση βρίσκεται πάνω στην ταράτσα και είναι ανεξάρτητη από τη λειτουργία του σχολείου. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα από τη στιγμή που ήρθαν οι πενταμηνίτες και θα συνεχιστούν ακόμα για ένα μήνα, χωρίς όμως σκαλωσιές. Έχουμε αφήσει τις ελαφρού τύπου επεμβάσεις γι’ αυτή την περίοδο λειτουργία.

Μέχρι τις εκλογές το σχολείο θα είναι έτοιμο για πλήρη λειτουργία, υποστήριξε ο Διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, Γιάννης Μαστορακάκης:

Αυτή τη στιγμή το σχολείο δεν είναι ακριβώς έτοιμο αλλά μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδα το σχολείο θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Θα είναι όλες οι αίθουσες έτοιμες, θα έχει τελειώσει το πρόβλημα της ταράτσας. Μόνο μια αίθουσα δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή γι’ αυτό αποφασίστηκε να γίνονται τα μαθήματα εναλλακτικά, δηλαδή όσοι έχουν γυμναστική θα βγαίνουν έξω και θα μπαίνουν άλλοι για να κάνουν μάθημα. Μέχρι τις εκλογές το σχολείο θα είναι πλήρως σε λειτουργία. 

Χρειάζεται η κατασκευή και λειτουργία τουλάχιστον 10 νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, ο οποίος έθεσε το ζήτημα αυτό σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον υπηρεσιακό υπουργό, Νίκο Χριστοδουλάκη και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη:

Σε χθεσινή σύσκεψη με τον υπηρεσιακό υπουργό κ Χριστοδουλάκη και τον κ. Αρναουτάκη, επανέλαβα το αίτημα του δήμου Χανιών για την ίδρυση 10 νέων σχολικών συγκροτημάτων στην περιοχή του δήμου Χανίων γιατί έχουμε μείνει πίσω. Για ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν οικόπεδα διαθέσιμα, αν και κάποια από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία όμως προσπαθούμε να λύσουμε. Ενδεχομένως να μπορούμε να αγοράσουμε σα δήμος και νέα οικόπεδα διότι πραγματικά είναι τραγική η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πρωτάκια για τα οποία πλέον ανοίγει η μεγάλη πόρτα της εκπαίδευσης, έκλεψαν την παράσταση.

Σε εκκρεμότητα 60-70 οργανικά κενά σε Γυμνάσια – Λύκεια – Εντός των επόμενων ημερών η κάλυψή τους

Η νέα σχολική χρονιά έκανε πρεμιέρα σήμερα σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νομού με εξαίρεση μόνο τα σχολεία της ειδικής αγωγής και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. 

Τα κενά που καταγράφονται σε επίπεδο Χανίων, ανέρχονται περίπου στα 60-70 όλων των ειδικοτήτων.

Όπως επεσήμανε ο Προϊστάμενος Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Μανούσος Μαραγκάκης:

Από τη θερινή περίοδο έχουν δοθεί οι οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς ακόμα και στα σχολεία της υπαίθρου, κυρίως στα Σφακιά και την Παλαιόχωρα. Έχουμε λειτουργικά κενά, παρουσιάζονται καθημερινά λόγω της κινητικότητας του προσωπικού, ωστόσο τελειώνει σήμερα η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων των αναπληρωτών. Από τον προϋπολογισμό και τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από το υπουργείο θεωρούμε ότι θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις αναπληρωτών τις επόμενες ημέρες, οπότε οι λίγες ελλείψεις που ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα κενό ή κάτι παραπάνω ανά σχολική μονάδα, θα καλυφθούν στη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Τα λειτουργικά κενά αφορούν γύρω στους 60 – 70 εκπαιδευτικούς. Έχουμε ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες, μαθηματικούς, φυσικούς και λιγότερο σε φιλολόγους, στους οικονομολόγους καθώς και σε ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης  – περίπου έναν με δυο καθηγητές σε κάθε ειδικότητα – αλλά είναι πολλές οι σχολικές μονάδες και το πρόγραμμα μπορεί να αναπτυχθεί.

Με την πρόσληψη του προσωπικού ειδικής αγωγής και ειδικά του υποστηρικτικού βοηθητικού προσωπικού θα αρχίσουν τη λειτουργία τους και οι δομές της ειδικής αγωγής. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό για το εκκλησιαστικό σχολείο το οποίο θα κάνει τον αγιασμό τις επόμενες ημέρες.

Στις 10.30 το πρωί έγινε αγιασμός στο Γυμνάσιο Σούδας, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός.

Ιδιαίτερη υποδοχή επεφύλλαξαν οι καθηγητές στα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου τα οποία με πλακάτ που δήλωναν το δημοτικό από το οποίο προέρχονται, κέρδισαν το χειροκρότημα των εκπαιδευτικών αλλά και των μεγαλύτερων σε τάξη παιδιών.

Οι μαθητές πήραν κανονικά τα βιβλία τους και σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια μπορεί να αρχίσει το πρόγραμμα κανονικά από την ερχόμενη εβδομάδα. 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook