Στη θεραπεία του συνδρόμου μετατραυματικού στρες στους Άμερικανούς στρατιώτες συμβάλλουν τα βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας που προσομοιώνουν σκηνές από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα θεραπευτικά παιχνίδια “Virtual Iraq” (Εικονικό Ιράκ) και “Virtual Afghanistan” (Εικονικό Αφγανιστάν) είναι μια προσαρμογή του παιχνιδιού “Full Spectrum Warrior” στην κονσόλα Xbox και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον αμερικανικό στρατό.

Οι στρατιώτες ξαναβρίσκονται στις περιοχές των μαχών, χάρη σε οθόνες προσαρμοσμένες σε ειδικά γυαλιά και ζουν τις ίδιες συνθήκες με αυτές που βίωσαν όταν υπηρετούσαν, διευκρινίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος αυτού, Αλμπερτ Ρίτζο, ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Αρχικά αυτό μοιάζει αντίθετο με την κοινή λογική. Γιατί να φέρεις ξανά κάποιον σε μια κατάσταση που θέλει να ξεχάσει και να τον κάνεις να ξαναζήσει τις τραυματικές εμπειρίες;», αναφέρει ο γιατρός.

\"\"Όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αυξάνοντας σταδιακά το επίπεδο του στρες σε έναν ασθενή, μέχρι ένα μέτριο επίπεδο και ενθαρρύνοντάς τον να εκφράσει με λόγια την τραυματική του εμπειρία, πετυχαίνεις να μειώσεις τα συμπτώματα του στρες.

Τα γυαλιά καταγράφουν τις κινήσεις του κεφαλιού και προβάλλουν εικόνες που δίνουν στον ασθενή την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα χωριό του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.
Οι κραδασμοί από ένα άρμα μάχης, οι εκρήξεις βομβών κάνουν το κράνος που φορά ο ασθενής να δονείται και ένας μηχανισμός αναδίδει τη μυρωδιά του μπαρουτιού, του καπνού, των λάστιχων που καίγονται συμπληρώνοντας την εικόνα.

Η μέθοδος αυτή έχει τον ίδιο στόχο με τις παραδοσιακές θεραπείες στις οποίες οι ασθενείς πρέπει να εκφράσουν «μέσω της φαντασίας τους τα πράγματα που τους φοβίζουν ή τους έχουν τραυματίσει», επισημαίνει ο Ρίτζο.

Η θεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και απαιτούνται και άλλες δοκιμές για να δοθεί το πράσινο φως ώστε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή ως διαγνωστικό εργαλείο για τις διαταραχές μετατραυματικού στρες.

Το 20 ως 30% των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν υποφέρουν από μετατραυματικές διαταραχές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του αμερικανικού στρατού. Το σύνδρομο αυτό ευθύνεται και για πολλές αυτοκτονίες πρώην στρατιωτών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 309 στρατιώτες αυτοκτόνησαν το 2010, έναντι 267 το 2008.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook