Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών του νομού από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, και τις σχετικές αρνητικές συνέπειές τους στους παραγωγούς, με αίτημα την παράταση της ημερομηνίας κάλυψης των ζημιών.
  
Συγκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καλλιεργούνται 17.500 στρέμματα ομφαλοφόρων πορτοκαλιών, που και αποτελούν και την μεγαλύτερη σε έκταση καλλιέργεια εσπεριδοειδών. 

Αρκετές χρονιές τώρα, οι ανεμοθύελλες και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια του μήνα Μαρτίου ή και Απριλίου, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ζημιών στην παραγωγή η οποία βρίσκεται ακόμη επάνω στα δένδρα. Η γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση αποτρέπει τον πορτοκαλοπαραγωγό να κόψει και να πουλήσει την παραγωγή του. Την διατηρεί στα δέντρα ακόμη και τον μήνα Απρίλιο, και Μάιο ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να τα διαθέσει. 

Ως εκ τούτου, η καταληκτική ημερομηνία – τέλος Φεβρουαρίου – που η νομοθεσία έχει υιοθετήσει (ΚΥΑ157502 – 27-7-2011 ΦΕΚ 1668 /Β περί Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) − Ν.Π.Ι.Δ., καθίσταται ανενεργή για εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής μας.

Ενώ αυτοί συντάσσουν την ενιαία τους δήλωση, και πληρώνουν τις νόμιμες ασφαλιστικές οφειλές τους προς τον ΕΛΓΑ, αποκλείονται κατ’ επανάληψη από την προστασία που τους παρέχει η ως άνω νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτήν, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που προξενούνται πριν ή μετά τις ημερομηνίες που καθορίζονται για κάθε είδος και ποικιλία καλλιέργειας.

Ζητάμε, να επεκταθεί άμεσα η ημερομηνία κάλυψης των ζημιών που αφορά τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια μέχρι και τέλους Απριλίου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στους Χανιώτες πορτοκαλοπαραγωγούς να λαμβάνουν την νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, όπως έγινε και την φετινή χρονιά με τους ισχυρούς Νότιους Ανέμους τέλη Μαρτίου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook