Καταδικάζουν την κατεδάφιση του ιστορικού μνημείου του Σαμή Μπέη με ανακοίνωση τους οι Ενεργοί Πολίτες, στην οποία αναλυτικά αναφέρουν:

"Το Ηράκλειο δε σέβεται τις ιστορικές του ρίζες. Η Πόλη μας χρόνια τώρα «κατεδαφίζει» τις ιστορικές στιγμές της και «κόβει» τους δεσμούς με την πολιτιστική κληρονομιά της. 

Το Κονάκι του Σαμή Μπέη, χαρακτηρίστηκε μνημείο της αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την αναστήλωσή του. Δεν υπήρξε καμιά πολιτική πρόληψη για να «σωθούν τα προσχήματα».

Σήμερα, στην οδό Ιδομενέως, το κονάκι του Σαμή Μπέη, κατέρρευσε. Ο ανανεωτικός δυναμισμός της Δημοτικής Αρχής προχώρησε στη διαπίστωση της κατάρρευσής του. Πολλά χρόνια τώρα το ιστορικό οικοδόμημα κάλυπτε με λινάτσες την παρουσία του. Η επίσημη αφήγηση των αρχών της Πόλης δεν του αναγνώριζε ιστορική οντότητα. Η Τοπική Εξουσία δε βρήκε χρόνο και κονδύλια για αναστυλώσεις. Αλλά και στην Πλατεία Κορνάρου όπου βρέθηκαν τα κονδύλια, απαίδευτα σχέδια και απαίδευτοι άνθρωποι ισοπέδωσαν την ιστορική μνήμη της πλατείας. Με έναν τρόπο σχεδόν συστηματικό το Ηράκλειο «ξεκόβει» με την ιστορία του.

Οι Ενεργοί Πολίτες απαιτούν σεβασμό στον πλούτο των αξιών της Πόλης τους. Στέκονται αυτοκριτικά και υπόσχονται πολιτικές πράξεις που θα αποκαθιστούν τη ρήξη των Δημοτικών Αρχών με το Παρελθόν. Πιστεύουν ότι μόνο κρατώντας επικοινωνία με το παρελθόν, το παρόν μπορεί γόνιμα να ατενίζει στο μέλλον. 

Πιστεύουν ότι κάθε Πόλη είναι ο φυσικός χώρος που συναντάται και διασταυρώνεται ο χρόνος και η ιστορία. Το Φυσικό Σκηνικό της Πόλης μας δεν μπορεί παρά να είναι η αλληλοδιαδοχή των ιστορικών της γεγονότων. Κάθε οικοδόμημα της Παλαιάς Πόλης, κάθε μικρό και μεγάλο τεκμήριο της ιστορικής πορείας είναι πολύτιμο για την πορεία της Πόλης στο μέλλον. Με αγάπη για την ιστορία μας, με γνώση και κόπο καλούμε κάθε Πολίτη να καταδικάσει την κατεδάφιση των μνημείων μας, και να «κτίσουμε» την ταυτότητα της Πόλης μας δίνοντας έμφαση στις ιστορικές εμπειρίες που αναβλύζουν σε κάθε γωνιά της".