Σε απόγνωση οι αγρότες της Κρήτης.. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και η παρατεταμένη ξηρασία προκάλεσαν  σοβαρότατες ζημιές στα αμπέλια και στις υπαίθριες καλλιέργειες.

Οι αμπελουργοί βλέπουν για μία ακόμα φορά την παραγωγή τους να ξεραίνετε και είναι ανήμποροι να κάνουν κάτι έστω και την ύστατη στιγμή για να σώσουν την παραγωγή τους… για μία ακόμα χρονιά διαπιστώνουν ότι ο κόπος τους χάνεται, την ώρα που τα έξοδα τρεχουν.

Οι γεωπόνοι λένε ότι η ζημιά για τα αμπέλια που δεν ποτίζονται θα είναι ολική κ καλούν τους αμπελουργούς αμέσως μετά τον καύσωνα των τελευταίων ημερών να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση τους.

Σε αρκετές περιοχές του νομού, η ζημιά ξεπερνα το 90% με τα σοβαρότατα προβλήματα να εστιάζονται κυρίως στα σουλτανίνα, στα οινοστάφυλα κ στα ροζακι.

Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς φέτος θα δουν την σοδιά τους κατά 90% μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά κ οι δυσμενείς καιρικές συνθηκες που επικρατούν στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες είχαν ως αποτέλσμα σε πολλές περιοχές του νομού, να παρατηρηθεί ακαρπία αλλά κ σχινοκαρπία στα ελαιόδεντρα..

Μάλιστα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης, διαπιστώνοντας το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή του, έστειλε επιστολή στον υπουργό αγρ αναπρυξης κ στον πρόεδρο της ΕΛΓΑ, ζητώντας να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο κος Καλογεράκης, οι ζημιες στα ελειόδεντρα για την ακαρπία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά από τα ΠΣΕΑ. Γι’αυτό και θα πρέπει να να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών προκειμενου οι ελαιοπαραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook