Με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση για Brexit, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο άρχισαν ήδη να μεταφέρουν κάποιες από τις δραστηριότητές τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επενδυτικές τράπεζες αντέδρασαν άμεσα στα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Σίτι να προσεγγίζουν τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν άδειες και να «στρατολογούν» στελέχη για την μετεγκατάστασή τους.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley έχουν μεγάλες δραστηριότητες στη Βρετανία στις οποίες απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τώρα, ετοιμάζονται να μεταφέρουν μέρος των εργασιών τους σε πόλεις όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

Ο κίνδυνος για τον βρετανικό κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τονίστηκε στα σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος προειδοποίησε πως οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα «διαβατηρίου» να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, αν η Βρετανία φύγει από την ενιαία αγορά.

Ο Φρανσουά Βιλερουά δήλωσε το Σάββατο πως θα ήταν «παράδοξο» να επιτραπεί στο Σίτι του Λονδίνου να λειτουργεί με τους κανόνες της ΕΕ και να μην είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως η Νορβηγία.

Νομικοί σύμβουλοι αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών έχουν προειδοποιήσει πως τα δικαιώματα «διαβατηρίου» στα οποία βασίζονται οι τράπεζες για να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες από τη Βρετανία σε πελάτες στην ΕΕ ίσως καταργηθούν μερικώς ή πλήρως, αναλόγως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες να μεταφέρουν τις έδρες τους από το Λονδίνο.

Σημειώνεται πως πριν το δημοψήφισμα, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντιμον, είχε προειδοποιήσει πως μπορεί να μεταφερθούν ως και 4.000 θέσεις εργασίας από τη Βρετανία. Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Πίντο –η μονάδα του οποίου απασχολεί τους περισσότερους από τους 16.000 εργαζόμενους της JPMorgan στη Βρετανία- δήλωσε στους Financial Times πως ο αμερικανικός όμιλος ελπίζει πως θα μπορέσει να διατηρήσει ανέπαφες τις περισσότερες βρετανικές δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής.

Παραδέχθηκε πως για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες θα πρέπει να βρεθεί τρόπος χειρισμού του ζητήματος, ωστόσο οι όποιες κινήσεις θα γίνουν σταδιακά. «Δεν θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε ανθρώπους μέχρις ότου έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι θα μας επιτραπεί να κάνουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ αρχίσουν να σχηματοποιούνται».

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στούαρτ Γκάλιβερ, είχε δηλώσει πως η τράπεζα ίσως μεταφέρει έως και 1.000 από τους 5.000 εργαζόμενους στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής στο Παρίσι, αν συμβεί το Brexit. Άλλες βρετανικές τράπεζες, όπως οι Barclays, Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group, ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή παρουσία τους εκτός Βρετανίας.

Ο Τζόναθαν Λούις, επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura International, η οποία απασχολεί περίπου 2.600 άτομα στο Λονδίνο, δήλωσε πως θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα προτού λάβει κάποια μεγάλη απόφαση. Ωστόσο, τόνισε πως η Βρετανία θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook