Τελευταία ενημέρωση: 22:29

Παραλίγο να εκκενωθεί το Μαρδάτι οικισμός – Η πυρκαγιά έκαψε περίπου 130 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Μικρότερης έκτασης φωτιά και στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή του Αγ. Νικολάου στην Κρήτη, αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, κοντά σε οικισμό καιπαραλίγο να απειλήσει κατοικημένα ενώ στο “παρα πέντε” ανεκλήθη αρχικός σχεδιασμός για την εκκένωση οικισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, στο Μαρδάτι, ανάμεσα σε Αγ. Νικόλαο και Κριτσά. Το μέτωπο της φωτιάς κινούνταν απειλητικά προς τον οικισμό και ο σχεδιασμός της πυροσβεστικης υπηρεσίας ήταν να εκκενωθεί ο οικισμός. Όμως, χάρη στην άμεση επέμβαση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή από Λασίθι και Ηράκλειο αλλά και την αποφασιστικής σημασίας επέμβαση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου οι φλόγες περιορίστηκαν και το μέτωπο που κινούνταν προς τον οικισμό, κατασβέστηκε κρατώντας μακριά τις φλόγες από τα σπίτια.

Το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετείχαν και αρκετοί εθελοντές,  δυσχεραίνονταν από τους ισχυρούς ανέμους, εντάσεως ως 6 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Στη μάχη με τις φλόγες “ρίχτηκε” ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο ενίσχυσε καταλυτικά από αέρος τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που αριθμούν 40 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων και 3 οχήματα ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά έκαψε περίπου 130 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις και οχήματα ΟΤΑ υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. 

Δείτε βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς

(βίντεο από anatolh.com)
 
 
(βιντεο από anatolh.com)

Φωτιά και στο Ρέθυμνο

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες στο Ρέθυμνο, έδιναν την δική τους μάχη σε φωτιά που εκδηλώθηκε στις Πλακούρες, στην Αγ. Γαληνη.

Η πυρκαγιά ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου.

Τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα και αφού είχε κάψει έκταση χορτολιβαδική γης ενώ το μέγεθος της καταστροφής αναμένεται να εκτιμηθεί τις επομενες ώρες.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook