Με χαιρετισμό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» στην Λότζια, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τα παιδιά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις συνεδριάσεις τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα επικοινωνίας και έκφρασης για τους νέους πολίτες του τόπου μας και θα εξελιχθεί σε θεσμό.  Πρόκειται επί της ουσίας για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα,  με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεώς μας, την ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στην σύγχρονη κοινωνία, αλλά και την αξία της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.  Θέλουμε με πιο απλά λόγια, μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων, να συνδράμουμε στην διάπλαση πολιτών που θα είναι ενεργοί και ενημερωμένοι και θα συμμετέχουν ουσιαστικά στα κοινά της πόλης. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πραγματικά σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης προσέθεσε με την σειρά του: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του τοπικού στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου για τη Δια Βίου Μάθηση “Ηράκλειο…Η Πόλη που μαθαίνει” και με στόχο την ενδυνάμωση των ατόμων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής συνεδριάζει σήμερα το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων. Αυτό που επιδιώκουμε κυρίως με τη σημερινή συνάντηση είναι να ενθαρρύνουμε τους έφηβους δημοτικούς συμβούλους να συνεργαστούν μεταξύ τους , να γίνουν συνομιλητές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή της πόλης μας. Θερμές ευχαριστίες στην οργανωτική και συντονιστική επιτροπή για την βοήθεια της».

Στην πρώτη συνεδρίαση, συμμετείχαν, εκτός από τα παιδιά του Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου κ.κ. Δημήτρης Αποστολάκης και Νίκος Γιγουρτάκης αντίστοιχα, καθώς και εκπαιδευτικοί ενώ το «παρών» στην έναρξη έδωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης. Συζητήθηκαν θέματα όπως το Προσφυγικό, τα Αδέσποτα ζώα, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, ο Αθλητισμός, η Καθαριότητα και η Ανακύκλωση, Έφηβοι και εξαρτήσεις από τοξικές-ναρκωτικές ουσίες κ.α.

Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ο Δήμαρχος, μάλιστα, συζήτησε με τους συμμετέχοντες για το Προσφυγικό και ρώτησε αν έχουν αντίρρηση να συνυπάρχουν με παιδιά προσφύγων στο σχολείο τους, για να πάρει αρνητική απάντηση από όλους.  

Οι μαθητές που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων παρουσιάστηκαν ενημερωμένοι για τα καίρια θέματα του Ηρακλείου και με την δική τους,  φρέσκια και νεανική ματιά. Η παρουσία τους αποτέλεσε για όσους παρακολούθησαν την συνεδρίαση, πηγή αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 10.00, στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Λότζια θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων.