Με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζουν οι δύο πνεύμονες πρασίνου της πόλης των Χανίων θέτοντας σε κίνδυνο κατοίκους αλλά και την Εκκλησιαστική σχολή Κρήτης 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 1η Αυγούστου, στο δασάκι του Προφήτη Ηλία, στις παρυφές του Αγίου Ματθαίου, μπορεί να κατασβέστηκε χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις, χάρη, κυρίως στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση ισχυρών δυνάμεων Πυρόσβεσης αλλά και επειδή  δεν φυσούσαν ισχυροί άνεμοι.

Όμως το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να σημάνει συναγερμό στον Δήμο Χανίων, καθώς ανέδειξε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα περιαστικά αυτά δάση, μέσα στα οποία υπάρχουν και κατοικίες.

Στην διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς έγινε φανερό πως χωράφια που συνορεύουν με το δασάκι του Προφήτη Ηλία είναι γεμάτα ξερά αγριόχορτα, αλλά και μια απλή  και γρήγορη «φωτογραφική ματιά» από τον κεντρικό δρόμο, δείχνει πόσο επικίνδυνα για ανάφλεξη είναι και τα δύο αυτά δάση.

Γεμάτα με ξερά χόρτα, άγρια βλάστηση,  παχύ στρώμα πευκοβελόνων που φτάνουν μέχρι τον δρόμο , κλαδιά πεύκων που βγαίνουν στον δρόμο, κάνουν εύκολα κατανοητό το γιατί αρκεί ένας  ασυνείδητος  οδηγός που θα πετάξει ένα τσιγάρο, να προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

Ο Δήμος Χανίων, μπορεί να καθάρισε τα πρανή και τα πεζοδρόμια, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί.

Χρειάζεται μια μεγαλύτερη παρέμβαση , ίσως σε συνεργασία δασαρχείου και πυροσβεστικής, προκειμένου να καθαριστούν, κλαδευτούν, και γενικότερα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας για αυτούς τους πνεύμονες πρασίνου, στους οποίους, υπάρχουν αρκετές κατοικίες αλλά και η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή  Κρήτης.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook