Για παραίτηση – επικοινωνιακό τρικ κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Μ. Βλαχάκη – Ζητά ο δήμος να εξαιρεθούν τα Χανιά από την αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων σκιαδίων

Ψήφισμα με το οποίο ζητά να εξαιρεθεί από το άρθρο 96 που ψηφίστηκε και προβλέπει διετή αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σκιαδίων, έφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή, χωρίς ωστόσο να βρει στο πλευρό της την αντιπολίτευση η οποία απείχε της ψηφοφορίας.

Στο ψήφισμα ζητούσε να υπάρξει τροποποίηση στον ψηφισθέντα νόμο ώστε να εξαιρεθούν από την αναστολή αυτή, περιοχές που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία με μελέτη κατεδάφισης και αντικατάστασης των σκιαδίων, όπως η περίπτωση των Χανίων, γιατί όπως τόνισε η δημοτική αρχή πέρα από την καθυστέρηση που επιφέρει, το άρθρο αυτό μπορεί να αποτελέσει νομικό όπλο σε όσους δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία με τα σκιάδια.

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη δημοτική αρχή που δεν αντιλήφθηκε το σχέδιο νόμου που πέρασε δυο φορές στη βουλή, να υποστηρίζουν ότι στην ουσία “βόλεψε” τη δημοτική αρχή ο νόμος αυτός και να κατηγορούν τους 4 βουλευτές των Χανίων για κοροϊδία καθώς ήταν θετικοί στο έργο αντικατάστασης σκιαδίων στο ενετικό λιμάνι και μετά ψήφισαν τον νόμο χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν τον δήμο γι’ αυτό το νομοσχέδιο.

Τέλος, επέκριναν την αντίδραση του προέδρου του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Μιχάλη Βλαχάκη, την παραίτηση του οποίου χαρακτήρισαν επικοινωνιακό τρικ και τρόπο διαφυγής του.

Το ψήφισμα ενέκριναν 23 σύμβουλοι ενώ αποχή δήλωσαν οι παρατάξεις των κ. Σκουλάκη, Παπαδογιάννη, Παπαντωνάκη, ο κ. Ρίζος ψήφισε λευκό, ενώ αποχή δήλωσαν οι Φραγκάκης και Κεμεσίδης. Επειδή το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης η πλειοψηφία αυτή βάσει κανονισμού δεν ήταν ικανή για να εγκριθεί.

Τάσος Βάμβουκας

Το ψήφισμα το οποίο προτείνω είναι να ζητήσουμε από το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – σε συνεννόηση και με τους 4 βουλευτές οι οποίοι στο σύνολό τους είχαν τοποθετηθεί υπέρ της διαδικασίας, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την εξαίρεση περιπτώσεων όπως των Χανίων, περιπτώσεων δηλαδή που είχαν εγκεκριμμένες μελέτες σκιαδίων πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και όποια μελέτη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις θα πρέπει να έχει άμεση και υποχρεωτική εφαρμογή με τη διακοπή της διετούς αναστολής εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, όπως ο νόμος ορίζει. Δηλαδή από τη στιγμή που ένας φορέας έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις να είναι εφαρμοστέες άμεσα οι αποφάσεις χωρίς τη διετή αναστολή.

Δικαιολογημένη η υποβολή παραίτησης του προέδρου του δημοτικού λιμενικού ταμείου. Η μελέτη είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν και ξεκινήσαμε σήμερα να την εφαρμόζουμε. Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να επαναληφθεί με τη νομοθέτηση τέτοιων νόμων. Την τελική απόφαση για την παραίτηση την έχει το Δ.Σ. όμως την εισήγηση την κάνει ο δήμαρχος. Εγώ θα καθυστερήσω λοιπόν να εισηγηθώ το θέμα κάνοντας χρήση του δικαιώματος αυτού που έχω. Ο δήμαρχος κάνει αποδεκτή την παραίτηση και μετά έρχεται στο Δ.Σ. Αυτή είναι η διαδικασία. 

Μιχάλης Βλαχάκης

Η παραίτησή μου είναι μια δικαιολογημένη αντίδραση όταν αναστέλλει μια ολόκληρη διαδικασία και αφαιρεί κάθε όπλο που είχαμε στη διάθεσή μας για την υλοποίηση μιας μελέτης που αναδεικνύει το ενετικό λιμάνι ως μνημείο. Έκρινα ότι δεν είχε λόγο η παραμονή μου σε αυτή τη θέση, είχε ακυρωθεί από το υπουργείο. Με αυτή τη διάταξη καθιστάται το παράνομο νόμιμο και το νομιμο παράνομο. Τα Χανιά διαφοροποιούνται από το σύνολο της υπόλοιπης χώρας γιατί ίσως είμαστε η μόνη περιοχή που είχε εγκεκριμένη από το 2007 μελέτη και από το ΚΑΣ και εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά. Η παραίτησή μου βρίσκεται στη γραμματεία του Δ.Σ. από την 1/12, όμως για να μπει ως τακτικό θέμα στο Δ.Σ. πρέπει να γίνει η αποδοχή της πρώτα από τον δήμαρχο.

Μανώλης Σκουλάκης

Δεν πήρατε χαμπάρι τι γινόταν στη βουλή. Το νομοσχέδιο πήγε δυο φορές στη Βουλή και εσείς αποκοιμηθήκατε γιατί σας είπαν “εμείς είμαστε εδώ”. Νόμος δεν καταργείται με απλή υπουργική διευκρίνηση. Ο νόμος καταργείται με νόμο. Το θέμα όμως είναι αν αυτή η διάταξη μας βλάπτει ή δεν μας βλάπτει σαν δήμος. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πλήρης σύγχυση. Άκουσα καταστηματάρχες που λένε δεν μας βλάπτει. Λυπάμαι για τον δήμο μας, για την απραξία που υπάρχει. Απέχω από την ψηφοφορία.

Αρης Παπαδογιάννης

Είμαι απόλυτα αντίθετος με την ψήφιση του νόμου καθώς είναι μια ακόμα παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση. Από τη μια πλευρά αυτή η ψήφιση του νόμου σας εξυπηρετεί πάρα πολύ, γιατί για να φτάσουμε στην υλοποίηση αυτής της μελέτης χρειάζεται τελικά χρόνος. Μιλάμε για μια μελέτη που δεν είναι εγκεκριμένη, έχει γίνει σειρά παρατηρήσεων από φορείς όπως ο σύλλογος αρχιτεκτόνων και ακούμε για μια επιτροπή παρακολούθησης που αποτελείται από στελέχη του δήμου και τον μελετητή. Η πρόταση του προέδρου είναι επικοινωνιακό τρικ. Ήταν ένας τρόπος διαφυγής από τα αδιέξοδα που έχετε φέρει, σας εξυπηρετεί ο νόμος που καταδικάζουμε όλοι. Απέχουμε από την ψήφιση αυτή γιατί τη θεωρούμε θέατρο του παραλόγου.

Μηνάς Βουλγαρίδης (απουσία του κ. Σαρρή)

Υπάρχει μελέτη που κινείται στη σωστή κατεύθυνση παρά τις κάποιες ελλείψεις. Η μελέτη ήρθε μετά από μια αναβλητικότητα πολλών χρόνων. Η μελέτη ακολουθήθηκε από διστακτικότητα από αυτούς που συνέταξαν τη μελέτη. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έχει πάει αυτή η μελέτη ακόμα στην αρχαιολογική υπηρεσία. Οι άδειες μόνο της πολεοδομίας απαιτούν μήνες. Άρα είμαστε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις. Είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος που στηρίχτηκε από τους τοπικούς βουλευτές λειτουργεί ανασταλτικά. Δίνει όπλα νομικά σε αυτούς που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, να κάνουν προσφυγές και να καθυστερήσουν. Ψηφίζουμε το ψήφισμα για τροποποίηση του νόμου όμως πρέπει να ασκηθούν και μέτρα πίεσης.

Νίκος Παπαντωνάκης

Η μελέτη θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη και να δει κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις που δεν είδε και στις οποίες καταστρέφονται παντελώς επιχειρηματίες. Πάνω σε αυτούς βρήκαν πάτημα και αυτοί που είναι παράνομοι. Στηριζόμαστε στα λόγια 4 βουλευτών οι οποίοι δεν ήρθαν σε επαφή με εμάς, να μας ρωτήσουν. Δεν ξέρουν τι γίνεται στο λιμάνι; Δεν ξέρουμε αν μπορεί να γίνει τροποποίηση στον νόμο. Δεν είναι πίεση το απλό ψήφισμα που θα εκδώσουμε, είναι πολύ αδύναμο και δεν ασκεί πίεση ούτε στους βουλευτές που άλλα ψηφίζουν τελικά. Γι’ αυτό και δηλώνουμε αποχή από την ψήφιση.

Σεραφείμ Ρίζος

Τα πράγματα στο ενετικό λιμάνι πρέπει να αλλάξουν και αυτό έπρεπε να είχε γίνει χθες και θεωρώ ότι είναι ομόθυμη θέση του Δ.Σ. Ο νόμος αυτός είναι άδικος στη συγκεκριμένη περίπτωση των Χανίων. Το ζήτημα είναι ότι λείπει η ενημέρωση, η εικόνα για το τι λένε οι βουλευτές των Χανίων. Δεν ξέρω αν το ψήφισμα αυτό μπορεί να είναι ένα δυνατό όπλο για την εξαίρεση του λιμανιού του Χανίων από τις διατάξεις αυτού του νόμου. Ψηφίζουμε λευκό.

Αντώνης Καμηλάκης – Καταστηματάρχης και μέλος του δημοτικού λιμενικού ταμείου

Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Θα πρέπει να ηρεμήσουμε να βρούμε μια άκρη. Εμείς παλεύουμε χρόνια για την αναβάθμιση του λιμανιού. Η παραίτηση του αντιδημάρχου γιατί έγινε; Ο νόμος μας καλύπτει όλους; Μελέτη δεν έχουμε στα χέρια μας, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν μπει δεν πρόκειται να τηρηθούν μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο. Πού πάμε λοιπόν; Πάμε του χρόνου τέτοιο καιρό. Εμείς οι καταστηματάρχες γιατί θα πρέπει να είμαστε στο αμόνι και να μας βαρά το σφυρί. Ήρεμα όλοι μπορούμε να συνεχίσουμε και να τελειώσουμε το έργο. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook