Μέχρι τις 3 Απριλίου οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες στα Χανιά – Ποια η σχέση των Δασικών Χαρτών με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χρήσεις γης – Αυτοτελή γραφεία στη Διεύθυνση Δασών για την ενημέρωση πολιτών και φορέων

Ο Δασικός Χάρτης που αναρτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου και αφορά το νομό Χανίων δεν έχει καμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρήση γης, καθώς αυτά ρυθμίζονται με υπάρχουσες νομικές προβλέψεις ενώ τα όποια προβλήματα δημιουργούνται σε σχέση με χαρακτηρισμένες εκτάσεις, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στην Διεύθυνση Δασών, μέχρι τις 3 Απριλίου (και μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα για Έλληνες του εξωτερικού).

Ο δασικός χάρτης που έχει αναρτηθεί για τα Χανιά (δείτε εδώ) αφορά δύο περιοχές: α) το ένα κομμάτι αφορά τους προ Καποδιστριακούς ΟΤΑ Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου, Περιβολίων, Σούδας, Χανίων, δηλαδή γύρω από την πόλη των Χανίων, περιοχές που είναι πυκνοδομημένη, με τεμαχισμένες ιδιοκτησίες και β) το άλλο κομμάτι αφορά τη νήσο Γαύδο.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης πολιτών και φορέων, μετά την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη, για τις περιοχές τις οποίες αφορά, τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για  να ελέγξουν τι χαρακτήρα έχει πάρει ένα ακίνητο που τους ενδιαφέρει και αν ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι επιθυμητός για αυτούς, τι έννομες ενέργειες μπορούν να κάνουν προκειμένου να εκφράσουν την όποια διαφωνία τους.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, στο περιθώριο της ημερίδας σημείωσε οτι “ο Δασικός χάρτης είναι μια διαβούλευση, που τίθεται στους πολίτες ώστε να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να ξέρουμε σε τι χώρο σχεδιάζουμε. Ποιοί χώροι θα είναι πράσινοι, ποιοί είναι γεωργικοί, ποιοί θα πρέπει να αλλάξουν χρήση. Ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη για πληρέστερες νομικές ρυθμίσεις, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα φανούν και θα διεκδικηθούν από φορείς και πολίτες. Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η σωστή ανάπτυξη και η καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας”.

Δασικός χάρτης και ιδιοκτησιακό καθεστώς και χρήση γης

“Δεν έχει αλλάξει κάτι στο νομικό πλαίσιο, καθώς ο χάρτης του ’45 είναι αυτός που λαμβάνεται υπόψιν για οποιαδήποτε πράξη χαρακτηρισμού ζητούν οι πολίτες από την Διεύθυνση Δασών. Ένας κυρωμένος Δασικός Χάρτης διευκολύνει τα μέγιστα τις διαδικασίες σε σχέση με τους πολίτες και μειώνει κατά πολύ τους χρόνους σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το επόμενο έτος, που ξεκινάει η χαρτογράφηση του υπολοίπου του νομού, αυτό το κομμάτι θα αποτελέσει ένα πεδίο διαβούλευσης ώστε αν απαιτείται να υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις να υπάρξει ο χρόνος ώστε να συμβεί αυτό.

Ο Δασικός χάρτης δεν ασχολείται με την κυριότητα, ο χάρτης “μιλάει” για τον χαρακτήρα. Αν έμμεσα, επι τελεσίδικων δασικών εκτάσεων το δημόσιο έχει κάποια δικαιώματα, είναι μια άλλη υπόθεση. Για τη λύση του ιδιοκτησιακού, έχουμε προτείνει να υπάρξουν ευέλικτες διαδικασίες, όπως ένα Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών σε επίπεδο Κρήτης, ώστε οι υποθέσεις να λύνονται πληρέστερα όμως ο χάρτης δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι απαιτήσεις του δημοσίου επί δασικών εκτάσεων είναι παλιό θέμα, όμως δεν αλλάζει κάτι με την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Ο χάρτης που αναρτήθηκε αφορά τη ζώνη της παλαιάς κτηματογράφησης, που σημαίνει οτι όταν το δημόσιο μέχρι το 2019 θα κάνει αγωγές, να ξέρει πράγματι, σε τι εκτάσεις θα κάνει, ποιές εκτάσεις θα είναι δασικές και ποιές όχι και να μην ταλαιπωρηθούν αδίκως πολίτες χωρίς λόγο”.

Υποβολή ενστάσεων

“Μετά το πέρας των ενστάσεων τα γεωργικά κομμάτια θα κυρωθούν σε τελεσίδικη μορφή και θα τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και για τις υπόλοιπες περιοχές για τις οποίες θα υπάρξουν αντιρρήσεις. Ο δασικός χάρτης θα επιτελέσει ένα σημαντικό ρόλο και για τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, διότι έτσι θα ξέρουμε σε τι γη σχεδιάζουμε”, σημείωσε η κ. Σκλαβάκη.

Η λήξη υποβολής των ενστάσεων είναι στις 3 Απριλίου για τους πολίτες που μένουν στην Ελλάδα και μέχρι τις 23 Απριλίου για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Αυτοτελή γραφεία στην Υπηρεσία Δασών για ενημέρωση

Μεγάλη στόχευση της Διεύθυνσης Δασών, όπως τόνισε η κ. Σκλαβάκη είναι η ενημέρωση των πολιτών και για το λόγο αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα θα οργανωθούν αυτοτελώς από την υπηρεσία ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς, ενημερωτικές ημερίδες και ομιλίες.

Επίσης από την Τετάρτη, 20/12 στα γραφεία της Υπηρεσίας θα λειτουργούν ξεχωριστά, δύο αυτοτελή γραφεία – σημεία υποστήριξης ανάρτησης δασικών χαρτών – με αρκετό προσωπικό, ικανό να απαντήσει σε όλες τις απορίες των πολιτών και να δώσει διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες των προ Καποδιαστριακών δήμων και της Γαύδου.

Οι πολίτες, όπως σημείωσε η κ. Σκλαβάκη δεν πρέπει να ανησυχούν αν έχουν στα χέρια τους μια παλαιότερη πράξη χαρακτηρισμού από την υπηρεσία και δεν την δουν στον ανηρτημένο δασικό χάρτη. “Θα συμβούν και τέτοια περιστατικά καθώς είτε τα γεωχορικά δεδομένα δεν ήταν σύγχρονα για να περαστούν στο δασικό χάρτη, ή  εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν είχε βρεθεί στο αρχείο της υπηρεσίας. 

Δουλέψαμε πάνω σε ένα χάρτη που ήταν σε πιλοτικό πρόγραμμα του 2002. Δουλέψαμε σε αυτό επικαιροποιώντας το, ενημερώνοντας με νεότερα στοιχεία διοικητικές πράξεις που υπήρχαν και μπορούσαν να περαστούν. Σε αυτά τα πλαίσια, μπορεί να υπάρξουν κάποια μικροπροβλήματα, αλλά αυτά θα είναι μεμονωμένα περιστατικά”, διαβεβαίωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών.

Διευκρινήσεις ανακοίνωσε για τους δασικούς χάρτες και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook